Cununia religioasă este un important eveniment în viaţa oricărui cuplu, nefiind posibilă fără un set de lumanari cununie. Aceste lumânări mai erau numite şi făclii, fiind considerate un simbol al credinţei care îi însoţeşte pe miri nu numai la cununie, ci şi ulterior, în viaţa de familie.
Lumânările de cununie aprinse simbolizează puritatea sufletelor mirilor, puterea dragostei şi credinţei lor, precum şi sprijinul venit din partea naşilor, gata să îi susţină şi să le apere iubirea, ajutându-i să depăşească obstacolele. Focul lumânărilor de cununie poate reprezenta şi focul iubirii dintre miri, dar şi modelul luminos al naşilor de cununie în calitate de părinţi spirituali, al căror rol nu se opreşte la taina cununiei, ci continuă pe toată durata căsniciei.
Cine cumpără şi cine alege lumânările de cununie?
Lumânările de cununie sunt de regulă cumpărate de către naşii de cununie. Acest lucru nu este obligatoriu, doar ţine de o tradiţie. Se pot cumpăra lumânările de cununie şi de către miri, important este că alegerea să fie făcută atât de naşi, cât şi de miri deopotrivă, în acord.
Naşii sunt cei dintâi ce ţin lumânările de cununie, reprezentând un exemplu, iar flăcările lumânărilor reprezintă strălucirea lor ca şi modele de urmat. La finalul ceremoniei, mârâi ies din biserică purtând ei înşişi lumânările de nuntă, simbolizând astfel transformarea proprie în modele ale vieţii de familie binecuvântate de biserică.
În mod tradiţional, lumânările de cununie rămân la miri până în a opta zi după cununie când mârâi împreună cu naşii merg la biserică pentru o scurtă rugăciune. În acest interval de timp, lumânările se păstrează intacte, fără a fi rupte, într-un loc sigur unde să nu fie folosite în alte scopuri de răuvoitori.
Lumânările se duc atunci la Biserică, sub formă de donaţie, o parte din ele pot fi păstrate cu grijă şi arse în momente importante, cum ar fi la aniversarea căsătoriei, la naşterea copiilor, la suferinţe sau neînţelegeri, în cazul în care este important să se ia decizii majore pentru familie, focul alungând întunericul şi luminând calea mirilor.
Ce se întâmplă cu lumânările de cununie după ceremonie?
După ceremonia religioasă, lumânările de cununie se duc la Biserică în a opta zi. Se poate tăia o bucată din fiecare lumânare şi se va păstra bine pentru a fi aprinsă simbolic, în anumite momente de bucurie sau de cumpănă ale cuplului. Lumânările de cununie este bine să fie realizate din ceară curată pentru a putea fi folosite la slujbe, cele din parafina neputând fi astfel folosite pentru că fumegă şi picura excesiv de mult.
Farmecul lumânărilor de nuntă constă, aşadar, nu în aspectul lor, ci în semnificaţia lor şi în materialele din care sunt realizate. Este important ca acestea să nu se rupă înainte sau după cununie, pentru că în caz contrar pot apărea rupturi şi probleme în cuplu. Cert este că lumânările de cununie călăuzesc cuplul pe drumul cel drept, îl ajută să nu se abată de la iubire şi de la credinţa şi simbolizează flacăra speranţei în cele mai grele momente ale cuplului.