Clasificarea clădirilor de birouri şi chiriaşii pe care îi vizează

by Redactia B24FUN

Cererea tot mai mare de birouri de închiriat Pipera, de spaţii office şi dezvoltarea de noi clădiri de birouri fac un aspect foarte important din clasificarea acestora, un aspect important de luat în calcul de companiile care vor să închirieze. Tocmai din acest motiv, clienţii au nevoie de cât mai multe detalii despre criteriile de clasificare a businessului astfel încât să se ia cea mai bună decizie în acest sens, în alegerea spaţiului office ideal pentru compania în continuă expansiune.

Reglementările din România cu privire la spaţiile office

Din păcate, piaţa imobiliară din România se confruntă cu o lipsă acută a reglementărilor, ceea ce determina dezvoltatorii de clădiri de birouri să se ghideze după standardele internationate stabilite de Building Owners and Managers Association atunci când căuta clădiri de birouri de închiriat Grozăveşti.

Pe baza acestui standard se clasifica în mod corect o clădire. Aceste clase reprezintă un sistem de cataloare subiectiv ce exprima potenţialul competitiv al fiecărei clădiri de a atrage clienţi de categorii similare. Astfel, conform specialiştilor BOMA, clădirile de birouri se împart în clasele A, B, C şi pot fi catalogate ca şi clădiri verzi, fiind unele din cele mai căutate în ultimii ani.

Ce reprezintă o clădire de birouri de clasa A?

În ceea ce priveşte o clădire de birouri de clasa A, aceasta se diferenţiază în primul rând prin locaţie. Locaţia trebuie să fie una excepţională, în zona centrală sau ultracentrala, cu vizibilitate şi acces facil. Clădirile de clasa A sunt cele a căror suprafaţă depăşesc 10000 de metri pătraţi, cu o suprafaţă pe nivel de minim 1000 metri pătraţi. De asemenea, suprafaţa utilă trebuie să reprezinte cel mult 80-85% din cea construită.

Alte caracteristici ale unei clădiri de birouri de clasa A includ plafoanele suspendate, lifturile moderne cu perioada mică de aşteptare, de câteva secunde şi o destinaţie programată, precum şi o suprafaţă vitrată mare, un sistem de ventilaţie şi climatizare modern şi un sistem de administrare automatizat, toate contribuind la încadrarea unei clădiri în clasa A.

Căror chiriaşi se adresează clădirile de clasa A? Dar cele din clasa B?

Clădirile de clasa A se adresează companiilor ce doresc să îşi creeze un renume pe piaţă şi pentru care imaginea dobândită îi obliga să se alinieze la standardele internaţionale. Spre deosebire de clădirile din clasa A, cel din clasa B sunt mai puţin pretenţioase. Acestea au nevoie de o investiţie iniţială mai mică şi au un preţ de închiriere per metru pătrat mai mic, cu o locaţie semicentrală sau periferică, pe o suprafaţă construită de până la 3000 mp cu 500 mp suprafaţă pe sistem, dar şi sisteme  bune de telecomunicaţii şi finisaje de calitate medie, sistem de climatizare şi locuri de parcare incluse.

Clădirile de birouri de clasa B se adresează atât companiilor internaţionale ce folosesc spaţiile pentru activităţi conexe ce nu necesită relaţie face to face cu clienţii, cât şi companiilor pentru care locaţia nu este atât de importantă, de tip call center sau back office, la care se adăugă firmele care închiriază clădirea pentru sediu propriu.

0 comentariu

Citeste in continuare