Îți dorești un copil? Vârsta este un aspect important, deci nu amâna sarcina, deoarece, pe măsură ce trec anii, rezerva ovariană scade și concepția devine dificilă. Există și afecțiuni ginecologice asociate cu reducerea fertilității, pe care este bine să le cunoști și să le tratezi pentru ca visul de a fi mamă să devină realitate.
Sindromul ovarelor polichistice, tulburările tiroidiene, endometrioza și altele sunt boli care infuențează ovulația. Unele dintre acestea, cum este fibromul uterin, pot fi tratate, însă există riscuri ale embolizarii de fibrom uterin, la fel cum există complicații posibile și în urma altor proceduri minim-invazive. Iată care sunt cele mai frecvente probleme ginecologice care pot afecta capacitatea femeii de a concepe.
Sindromul ovarelor polichistice
Este o disfuncție hormonală care determină ovulația neregulată sau anovulația (femeia nu ovulează, deci nu poate rămâne însărcinată). Cunoscut medical ca SOP, acesta este principala cauză a infertilității feminine.
Hiperprolactinemia
Prolactina este hormonul care, în mod normal, stimulează producția de lapte după naștere. Hiperprolactinemia (valorile peste medie ale prolactinei) influențează dezvoltarea unei posibile sarcini, rolul său fiind semnificativ în procesul ovulației.
Tulburările tiroidiene
Atât hipertiroidismul (tiroida produce prea mulți hormoni tiroidieni), cât și hipotiroidismul (tiroida hipoactivă) perturbă ciclul menstrual și cresc riscul de infertilitate.
Fibromul uterin
Acesta este un țesut anormal care crește la nivelulul anumitor zone ale mucoasei uterine. În funcție de poziționarea sa (intramural, subseros), șansele de concepție scad, însă doar medicul specialist, în funcție de anumite investigații, îți poate stabili un diagnostic de certitudine.
Trompele înfundate
Frecvent, trompele uterine se deteriorează sau blochează ca urmare a unor boli pelvine de natură inflamatorie (le găsești și sub denumirea generală de BIP). Acestea pot fi declanșate de infecțiile cu transmitere sexuală (ITS).
Endometrioza
Înseamna creșterea în afara uterului a țesutului care în mod normal îl acoperă. Dezvoltarea anormală a endometrului influențează totodată buna funcționare a uterului, trompelor uterine și a ovarelor.
Menopauza timpurie
Denumită și menopauză precoce sau insuficiență ovariană primară, aceasta se instalează când ovarele nu mai funcționează, iar menstruația se întrerupe definitiv înainte de 40 de ani.
Alte cauze ale infertilității
Anumite cancere (în special cele ale aparatului reproducător, dar nu numai) sau tratamente oncologice (chimioterapie, radioterapie) pot să afecteze sever fertilitatea. Totodată, anomaliile genetice, bolile autoimune (de exemplu, boala celiaca, lupusul) sau gestionarea defectoasă a diabetului înregunează concepția. Nu în ultimul rând, este posibil ca aderențele pelvine sau uterine care se formează în urma intervențiilor chirurgicale, tumorile, traumatismele, precum si utilizarea unor dispozitive intrauterine ca steriletul să reducă șansele de a rămâne gravidă.
Stilul de viață
Alegerile de stil de viață te pot împiedica să faci un copil. De pildă, surplusul ponderal poate inhiba ovulația. De asemenea, stresul, lipsa somnului sau odihna insuficientă, fumatul, consumul excesiv de alcool și cofeină, sedentarismul, un mediu de lucru poluant reprezintă factori de risc cu mare impact asupra capacității de concepție și trebuie luați în considerare atunci când vrei să rămâi însărcinată.
Dacă încerci de ceva vreme să ai un copil pe cale naturală și nu ai reușit, fă-ți o programare la medic pentru a afla care sunt cauzele care nu te lasă să devii părinte.