De ce este recomandat un consult periodic la cardiologie?

by Redactia B24FUN

Stiai ca bolile cardiovasculare provoaca cele mai multe decese anual, la nivel mondial? Bolile cardiovasculare sunt boli cronice netransmisibile, care au o incidenta ridicata in intreaga lume si care sunt cauzate de un complex de factori – factori genetici, alimentatie, factori de mediu, ocupationali, stresul, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul de droguri si alcool. Complicatiile legate de bolile cardiovasculare sunt evenimentele cardiovasculare majore, infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, stopul cardio-respirator, care pot duce la deces. De cele mai multe ori, pacientii ajung la medic cand complicatiile s-au instalat deja, preventia acestor boli fiind destul de precara. Afla cand si de ce este important sa mergi la un consult periodic de cardiologie si ce presupune acesta. 

Cine are nevoie de un consult cardiologic periodic?

Bineinteles ca nu oricine are nevoie servicii de cardiologie, ci doar acele persoane la care s-au identificat factori de risc, semne sau simptome legate de bolile cardiovasculare. Practic, pacientii care au nevoie de consult cardiologic de rutina sunt aceia care prezinta o posibilitate de a fi bolnavi de o boala cardiaca, de a deveni bolnavi in viitor sau aceia care sunt deja bolnavi de o boala cardiaca. 

Prezenta factorilor de risc cardiovasculari

Factorii de risc cardiovasculari sunt un motiv intemeiat de a merge la cardiolog, deoarece acestia indica faptul ca este posibil sa suferi sau sa dezvolti in viitor o boala cardiovasculara. 

Factori de risc cardiovasculari sunt:

  • Fumatul
  • Varsta inaintata
  • Diabetul zaharat 
  • Obezitatea
  • Dislipidemiile (colesterol total marit, colesterol HDL scazut, colesterol LDL crescut si trigliceride crescute)
  • Alimentatia dezechilibrata (bogata in grasimi animale, prajeli, produse procesate industrial, dulciuri, saraca in fructe si legume)
  • Consumul abuziv de alcool
  • Hipertensiunea arteriala
  • Circumferinta abdominala mai mare de 80 la femei si de 94 la barbati
  • Prezenta bolilor cardiovasculare in familie

Prezenta semnelor si simptomelor

Simptomele si semnele care arata ca ai putea avea o problema cardiovasculara:

  • Dureri sau disconfort in piept aparute la efort sau in repaus, cu iradiere spre brate, umar, maxilar, stomac
  • Ameteli frecvente
  • Oboseala marcata
  • Edeme ale picioarelor
  • Dureri ale picioarelor aparute la mers
  • Dificultati de respiratie
  • Apnee in somn
  • Palpitatii 

Rezultate anormale a unor investigatii

Un EKG cu rezultat anormal sau analize de sange cu rezultate peste limita, cum ar fi proteina C reactiva, indica faptul ca trebuie sa fii vazut periodic de un cardiolog. 

Prezenta bolilor cardiovasculare

Daca ai fost deja diagnosticat cu o boala cardiovasculara, este obligatoriu sa mergi periodic la un consult cardiologic, pentru monitorizare si tratament.

Importanta consultului periodic

Desi consultatiile de rutina in general sunt neglijate de catre majoritatea pacientilor, consultul medical periodic este important din mai multe puncte de vedere. Daca te afli intr-una dintre situatiile de mai sus, iata de ce este important sa mergi periodic la cardiolog:

Diagnosticarea si tratarea precoce

Ca in cazul oricarei alte boli, pentru un control cat mai optim asupra bolilor cardiovasculare, este indicata initierea tratamentului cat mai devreme. De obicei, diagnosticarea are loc prea tarziu. Bolile cardiovasculare nu provoaca intotdeauna simptome in stadii incipiente, motiv pentru care controlul periodic este esential. 

Modificarea stilului de viata

Atunci cand exista factori de risc cardiovasculari, fie ca se depisteaza sau nu o boala cardiaca, medicul iti va oferi sfaturi pentru imbunatatirea stilului de viata. Acest lucru ajuta la scaderea riscului de a dezvolta boala cardiaca sau, in cazul celor deja bolnavi, de a preveni complicatiile si a maximiza efectul tratamentului.

Prevenirea complicatiilor

Atat tratarea precoce, cat si eliminarea factorilor de risc cardiovasculari ajuta pacientii sa previna aparitia complicatiilor cardiovasculare, inclusiv cele grave – AVC, tromboze, infarct de miocard, embolie pulmonara. 

Imbunatatirea calitatii vietii

Tratamentul in sine, alaturi de modificarile aduse stilului de viata ajuta pacientii cu boli cardiovasculare sa aiba o conditie fizica mai buna si sa isi desfasoare activitatile de zi cu zi fara dificultati. 

Reducerea costurilor legate de ingrijire

Cu cat bolile cardiovasculare sunt depistate si gestionate mai devreme, cu atat costurile legate de ingrijire sunt mai mici pe termen lung. De asemenea, prevenirea bolilor cardiovasculare prin eliminarea la timp a factorilor de risc elimina aceste costuri de ingrijire. 

Monitorizarea afectiunilor si ajustarea tratamentului

In cazul pacientilor care sufera deja de boli cardiovasculare, consultul periodic este extrem de important pentru a stabili daca boala este tinuta eficient sub control. In functie de evolutia bolii, medicul poate face ajustari tratamentului, astfel incat acesta sa fie optim in permanenta – scade sau creste dozele medicamentelor, elimina sau introduce medicamente in schema de tratament, propune proceduri noi de tratament. 

Asadar, bolile cardiovasculare sunt periculoase si de multe ori pot fi silentioase. Daca prezinti factori de risc cardiovasculari, semne si simptome ale bolilor cardiace, rezultate anormale ale unor analize sau daca suferi deja de o boala cardiovasculara, nu neglija consultul cardiologic de rutina!

0 comentariu

Citeste in continuare