Infografic – Importanța lămpilor UV în asigurarea sănătății

by Redactia B24FUN

Apărute de miliarde de ani pe planeta noastră, microorganismele se regăsesc sub multiple forme (benefice sau patogene) și au reușit să se adapteze la numeroase condiții de viață.

Din nefericire, unele sunt deosebit de periculoase (bacterii, virusuri, spori de mucegai, ciuperci, viermi paraziți) și pot afecta chiar spațiile construite din domenii vitale societății.

Principalele domenii influențate de acțiunea agenților patogeni sunt:

  • Domeniul medical – prezintă un risc major de dezvoltare a infecțiilor nosocomiale, care sporesc nivelul de morbiditate și mortalitate din lume. Aceste infecții afectează 7% dintre pacienții din țările dezvoltate și 15% dintre pacienți din țările slab dezvoltate (1).
  • Domeniul alimentar – patogenii afectează magazinele, secțiile de producție, spațiile de depozitare; se estimează că 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc după consumul de alimente contaminate și 420.000 mor, anual, din această cauză (2).
  • Domeniul veterinar – distrugerea ecosistemelor naturale și alte obiceiuri dăunătoare florei și faunei conduc la transmiterea patogenilor de la animale la oameni, identificându-se peste 200 de boli transmisibile (3).
  • Industrie și Office – aceste arii de activitate sunt afectate de dezvoltarea internă și introducerea din exterior a agenților patogeni.
  • Sectorul agrozootehnic – dezinfectarea uneltelor, utilajelor și echipamentelor muncitorilor are în vedere prevenirea bolilor zoonotice;
  • Educație – peste 200 de tulpini virale se regăsesc în spațiile de învățământ, afectând atât elevi, cât și cadrele didactice sau personalul auxiliar (4).
  • Domeniul casnic – cei mai mulți patogeni provin de pe pielea și din tractul intestinal al oamenilor, din scurgerile de apă, dar și din mediul exterior prin intermediul ventilației (5).
  • Horeca – fluxul constant de oameni și dezvoltarea internă rapidă a agenților patogeni determină răspândirea accelerate a bolilor.

Prevenirea și eliminarea agenților patogeni se poate realiza prin:

  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun – frecvent trecută cu vederea, spălarea mâinilor este una dintre cele mai ușoare și mai eficiente modalități de a te proteja de bacterii și alți agenți patogeni.
  • Curățarea și dezinfectarea încăperilor – suprafețele pot fi curățate în profunzime cu un produs cu alcool, dezinfectarea fiind realizată cu o lampa UV bactericidă, care garantează o eficiență de peste 99% în eliminarea și prevenirea microorganismelor dăunătoare.
  • Imunizarea – rolul vaccinului este a ajuta organismul să construiască un sistem de apărare pentru combaterea microorganismelor care ar putea să modifice starea de sănătate.
  • Medicamentele – anumite medicamente pot elimina sau pot oferi protecție pe termen scurt împotriva acțiunii agenților patogeni.

Cine este BIOCOMP?

Previne și combate agenții patogeni cu lămpile UV-C Biocomp! Cu o experiență de peste 30 de ani în fabricarea dispozitivelor de dezinfecție cu lumină UV-C, compania BIOCOMP propune un sistem eficient de Biosecuritate Ecologică Integrată și un control proactiv al biocontaminanților, special conceput pentru a răspunde provocărilor din orice domeniu.

0 comentariu

Citeste in continuare