Când este necesară operaţiunea de rezecţie apicală şi ce presupune?

by Redactia B24FUN

Pacienţii care au nevoie de un tratament pentru a-şi salva dinții şi specialiştii care activează într-un cabinet stomatologic în Braşov le propune rezecţia apicală, trebuie să accepte această opţiune şi să respecte indicaţiile medicului pentru un tratament cu o rată de succes de 100%.

După stabilirea diagnosticului, medicul va şti exact unde trebuie să intervină, luându-şi mai multe măsuri în acest sens, atât intraoperator, cât şi postoperator. Recomandările medicilor stomatologi pentru pacienţii care au nevoie de intervenţia de rezecţie apicală ţin de igiena orală pentru a se evita infectarea danturii, de alimentaţie, dar şi de respectarea planului de tratament şi indicaţiilor specializate.

Când este necesară rezecţia apicală?

Orice dinte are rădăcini ancorate în osul maxilarului. De aceea, când există o infecţie la unul din dinţi, acesta este curăţat prin tratament endodontic. Din păcate, sunt situaţii  în care infecţia poate persista. Atunci se recomandă rezecţia apicală, o procedură microchirurgicala ce ţine de domeniul endodonţiei prin care se îndepărtează vârful rădăcinii cel mai adânc fixat în maxilar împreună cu infecţia asociată. Dacă problema este ignorată, chistul poate să afecteze dinții alăturaţi sau poate străpunge osul.

Aşadar, rezecţia apicală poate fi efectuată pe dinții frontali şi pe molari, această intervenţie fiind recomandată inclusiv pe incisivi sau canini, fiind foarte rapidă pe aceşti dinţi cu un singur canal radicular. Pe de altă parte, operaţiile la molari sunt mult mai dificile, având un număr mai mare de canale radiculare.

Rezecţia apicală este necesară când dintâi au suferit un tratament de canal în trecut şi infecţia a revenit. De regulă, problema este localizată în jurul apexului rădăcinii, iar chirurgul poate face o apicoectomie pentru a remedia problema şi pentru a evita extragerea dintelui.

Apicoectomia este intervenţia suplimentară indicată dacă tratamentul endodontic nu a reuşit să trateze procesul patologic ce are loc pe rădăcina dintelui. Procedură este menită să păstreze dintele şi să prevină extracţia acestuia. Eşecul tratamentului de canal este determinat de regulă de chisturile apărute în jurul dintelui, spargerea sau crăparea dinţilor, rădăcinile cu forme neobişnuite ale dinţilor.

Cum se desfăşoară operaţia de rezecţie apicală?

Operaţia de rezecţie apicală se desfăşoară în condiţii de maximă siguranţă, sub anestezie, de către un medic specialist. După ce anestezicul îşi face efectul, se va desprinde un fragment din gingie, pentru a descoperi osul, se va identifica ţesutul inflamat şi ulterior se va îndepărta. Uneori este necesară biopsia pentru că medicul să stabilească cu precizie natura ţesutului extirpat. Această procedură presupune înlăturarea apexului radicular şi obturarea bontului.

Ulterior, se repozitioneaza şi se suturează gingia, medicul va prescrie un tratament de urmat acasă, iar după o săptămână pacientul este chemat în cabinet pentru a i se scoate aţele. Indicaţiile postoperatorii se aseamănă cu recomandările în cazul extracţiilor mai dificile sau a extracţiilor măselelor de minte. Ulterior, se face vizita anuală sau la jumătate de an, pentru că medicul să verifice dacă osul s-a refăcut în mod corespunzător.

0 comentariu

Citeste in continuare