Află în continuare:
– De ce gravidele au un simț al mirosului mai dezvoltat
– Dacă vopseaua lavabilă este periculoasă pentru gravide și cum se pot proteja eficient
– Cum trebuie să procedeze și dacă riscă să vină în contact cu alte vopsele de zugrăvit mai vechi
- Ascuțirea mirosului în timpul sarcinii
Ascuțirea simțului mirosului și fenomenul de greață asociat sunt unele dintre primele simptome ale sarcinii. Diversele tipuri de parfumuri sau arome mai puțin plăcute sunt deranjante cel mai mult în primul trimestru de sarcină.
Sensibilitatea la mirosuri este firească pentru femeile însărcinate, dar fiecare femeie însărcinată o experimentează diferit.
Simțul mirosului la femei este oricum mai dezvoltat decât la bărbați, iată explicația pentru care, atunci când rămâi gravidă, hormonii produși de placentă creează noi conexiuni neuronale care cresc și mai mult sensibilitatea mirosului la viitoarele mame.
Pentru a reduce aceste neplăceri trecătoare, evitați activitățile care implică contactul cu substanțe chimice care au un miros puternic, mai ales vopsele, adezivi, lacuri.
Dacă vă place artizanatul, faceți din vreme provizii de ustensile netoxice: vopsele și cleiuri care sunt potrivite și pentru copii. Le puteți cumpăra cu ușurință din magazinele de papetărie și cele de bricolaj. Încercați să vă înconjurați doar de odorizante plăcute. Mirosurile de lămâie, ghimbir și scorțișoară ar trebui să fie cele mai potrivite pentru o gravidă. Nu uita nici faptul că toate condimentele cu miros ascuțit și pronunțat te pot irita acum.
- Organismul este setat ca să ofere protecție în timpul sarcinii prin miros
Probabil, sporirea simțului mirosului în timpul sarcinii este programat genetic pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe fătul ce se dezvoltă intrauterin de substanțele nocive care vă pot dăuna ambilor. În practică, acest lucru poate însemna o hipersensibilitate care se traduce prin aceea că le simți mai puternic pe acelea cu miros mai pronunțat.
- Parfumuri preferate înainte de sarcină s-ar putea să nu mai pară atât de atractive
Chiar și mirosurile care v-au plăcut sau vi s-au părut neutre vă pot face să vă simțiți dezgustată sau chiar să vă producă greață. Durerea de cap din timpul sarcinii poate fi și ea o reacție la mirosurile iritante.
- Când ar trebui să dispară senzațiile olfactive neplăcute?
Acest lucru se întâmplă de obicei în al doilea trimestru de sarcină, iar în al treilea trimestru majorității femeilor le place să se înconjoare de mirosuri asociate cu pielea unui nou-născut, ca de exemplu mirosul de ulei de măsline.
Mirosul de fum de țigară, de alcool puternic sau de cafea trebuie evitate, deoarece, conform statisticilor, multe femei consideră că devin absolut insuportabile pentru ele. În acest fel, corpul le avertizează împotriva contactului cu aceste substanțe nocive.
- Poate femeia gravidă să zugrăvească, să picteze pereți sau chiar să se apropie de mirosul de vopsea?
Gravida trebuie să își ia unele măsuri de precauție dacă se decide a vopsi pereții cu vopsea lavabilă sau să rămână aproape atunci când se zugrăvește sau chiar se pictează cu astfel de produse. Problema este că fix în momentul sarcinii apare și necesitatea zugrăvitului în casă și a pregătirii camerei bebelușului.
Răspunsul la întrebarea dacă o femeie însărcinată poate sau nu să miroasă aceste vopsele și să lucreze cu ele depinde de tipul de vopsea și de fiecare gravidă în parte.
Totuși, există unele produse care conține substanțe cu care ar trebui să se evite contactul în timpul sarcinii. În general, vopselele lavabile au pigmenți sau coloranți care sunt incluși într-un lichid care, la rândul său, poate conține solvenți, aditivi de uscare, diluanți și alte componente. Pigmenții prezenți în vopseaua lavabilă de calitate inferioară pot conține metale periculoase precum plumbul, zincul și aluminiul.
- Vopseaua lavabilă acrilică sau pe bază de latex
Acesta este cel mai comun tip de vopsea de pe piață pentru pereți. Nu conține solvenți, poate fi curățată cu apă și săpun de pe mâini și, în general, este considerată sigură pentru utilizare și contact în timpul sarcinii (atâta timp cât incinta în care se vopsește este bine ventilată).
Există mai nou și versiuni de vopseluri lavabile cu miros foarte redus care, după doar câteva ore de la aplicare, aproape nu mai miros și sunt perfect uscate.
Dar, dacă mirosul vopselei deranjează, o gravidă ar trebui ca să meargă într-un loc protejat de mirosul de lavabilă, în aer liber și să roage pe altcineva să termine treaba în locul său.
- Vopseaua în ulei
Emailurile pe bază de ulei conțin solvenți și trebuie curățate cu terebentină. Sunt folosite pentru a picta suprafețe precum lemnul și metalul și au un miros puternic.
Unele studii științifice arată că, de-a lungul anilor, contactul cu solvenții poate crește riscul avortului spontan și că o apropiere îndelungată și continuă de aceste produse poate crește riscurile de a naște un copil cu probleme fizice congenitale sau care să aibă mai târziu dificultăți de învățare.
Prin urmare, utilizarea acestui tip de vopsea sau chiar contactul cu mirosul său, nu este deloc recomandată în timpul sarcinii.
Poți cere altcuiva să lucreze cu vopsea în ulei, la fel ca și în cazul vopselelor lavabile, în casa ta, dar nu sta în preajmă în timp ce se zugrăvește/vopsește. Lasă casa și încăperile ca să fie bine aerisite după terminarea activității.
Nu vă faceți griji dacă ați folosit vopsea lavabilă sau ați avut contact cu vopsele cu miros înainte de a ști că sunteți însărcinate, deoarece șansele de a fi afectat copilul sunt foarte mici.
- Dacă lucrați direct cu vopsele toxice sau aveți contact îndelungat cu ele datorită profesiei, iată câteva măsuri de precauție:
– Reduceți numărul de ore în care să fiți în contact cu acest tip de vopsea. Dacă în orice moment vă simțiți rău din cauza mirosului puternic, mergeți undeva afară, pentru a respira aer proaspăt până vă simțiți mai bine.
– Este esențial ca mediul de lucru să fie foarte bine ventilat. Păstrați ferestrele deschise pentru a evita inhalarea mirosurilor de vopsea și folosiți o mască cât mai performantă pentru a filtra particulele și gazele dăunătoare.
– Purtați mănuși, pantaloni și un tricou cu mânecă lungă pentru a vă proteja pielea de contactul cu vopseaua.
– Pentru a evita ingestia accidentală de substanțe chimice, nu mâncați și nu beți nimic acolo unde utilizați vopsea de zugrăvit.
– Aveți grijă la operațiunile de șlefuire ale pereților, din cauza plumbului existent în vopselele vechi.
Există o legislație care stabilește o limită maximă pentru cantitatea de plumb prezentă în vopsele. Dar acest tip de material a fost utilizat pe scară largă înainte de reglementările respective în multe clădiri. Deci, este necesar să se evite lucrul sau intrarea în medii în curs de renovare și în care vopseaua veche este curățată sau șlefuită.
Contactul pe o perioadă scurtă cu vopselele și mirosurile acestora nu ar trebui să crească riscul ca bebelușul dumneavoastră să aibă probleme.
Mai trebuie să știți că aceleași precauții se aplică și copilului imediat după naștere. Nu-l puneți într-o cameră proaspăt pictată, în ciuda tentației de a face un decor nou pentru sosirea copilului tău cu doar câteva zile înainte.