Probabil ca cel putin o data in viata ai trecut pe langa o pictura murala sau chiar te-ai oprit sa admiri o astfel de arta. Pictura murala reprezinta o pictura de dimensiuni foarte mari, care se realizeaza la nivelul unui perete sau pe fatada unei cladiri. In ultimii ani, pictura murala stradala a cunoscut o ascensiune impresionanta. Astfel, creatii artistice de acest gen pot fi observate la tot pasul. Pictura murala este o arta care nu poate trece neobservata, datorita impactului vizual puternic – dimensiuni mari si idei extravagante. Totusi, cati dintre noi stim ce se afla, de fapt, in spatele unei astfel de picturi si cate utilitati are?
Unde se picteaza un mural?
Stim deja ca pictura murala infrumuseteaza intr-un mod unic fatadele unor cladiri sau pereti din spatiul public. Insa unde se mai potriveste acest tip de arta?
Pictura murala este nelipsita din biserici si catedrale, unde peretii interiori si uneori cei exteriori imbraca scene religioase si sfinti.
O alta utilitate a picturii murale este cea de design interior si exterior. Pictura murala este utilizata deseori pentru decorarea peretilor din gradinite si scoli.
De asemenea, oricine poate opta pentru decorarea peretilor interiori sau exteriori ai casei, folosind acest tip de pictura. Picturile murale creeaza un design unic in orice casa si pot fi personalizate dupa bunul plac, dar si in functie de mobilier. Pictura murala poate fi un decor inedit mai ales in camera copilului.
Materiale necesare
Pictura murala necesita anumite tipuri de vopsea si alte materiale:
- Grund acrilic – grundul este un primer care imbunatateste aderenta vopselei si rezistenta acesteia. Acesta se aplica pe perete si se lasa sa se usuce bine, inainte de a picta peretele.
- Vopsea acrilica 100% – vopseaua acrilica este perfecta pentru pictura murala. Ideal este sa alegi o vopsea cu grad ridicat de rezistenta la lumina, in cazul unei picturi realizate la exterior. Alege o vopsea cu finisaj mat sau „coaja de ou”. Ai nevoie doar de culorile primare (rosu, galben, albastru), de alb si de negru. Acestea vor fi combinate, pentru a crea nuante si tonuri.
- Vopsea latex – vopseaua latex este o vopsea ieftina, care se poate utiliza pentru a acoperi fundalul picturii murale. Pentru detalii, se recomanda tot vopseaua acrilica.
- Spray graffiti – poti sa pictezi un mural cu ajutorul vopselei spray, aceasta metoda fiind mult mai practica. Totusi, sprayul este recomandat pentru acoperirea portiunilor mari, nu pentru detalii.
- Lac pentru zidarie – pentru a proteja pictura murala si pentru o curatare simpla a peretelui, se poate aplica un strat de lac cu aspect mat, la final. Pentru pictura murala la exterior, se utilizeaza intotdeauna lac acrilic.
- Pensule speciale si trafaleti – bineinteles, ai nevoie si de pensule de diferite marimi, speciale pentru pictura murala. Trafaletii te ajuta sa colorezi fundalul.
- Scara – ai nevoie si de o scara reglabila, pentru a picta zonele greu accesibile.
Trucuri utile
Care sunt cele mai utile trucuri, in ceea ce priveste realizarea unei picturi murale de calitate?
- Schiteaza – pentru a te ghida mult mai usor atunci cand pictezi, schiteaza in creion imaginea in linii mari.
- Priveste imaginea de ansamblu – din cand in cand, in timp ce pictezi, departeaza-te de perete si priveste imaginea de ansamblu!
- Evita pensulele ieftine – pensulele ieftine iti vor ingreuna munca. Alege pensule decente!
- Foloseste banda adeziva – banda adeziva este un instrument util, atunci cand vrei sa realizezi linii sau margini drepte.
- Asteapta 30 de minute intre straturi – inainte de a aplica un nou strat, este important sa astepti 30 de minute sa se usuce stratul de vopsea aplicat anterior.
- Corecteaza greselile – micile greseli pot fi corectate prin aplicarea unui alt strat de vopsea deasupra lor.
- Asteapta o saptamana pentru uscare completa – inainte de a aplica lacul de protectie, este necesar sa astepti o saptamana.
Mituri despre pictura murala
Sa demontam si cateva mituri in legatura cu pictura murala:
- „Doar un artist poate face o pictura murala.”
De fapt, oricine poate realiza o pictura murala simpla, cu putina indemanare. Internetul iti sta la dispozitie, daca te-ai hotarat sa pictezi singur peretii casei.
- „Pictura murala se realizeaza doar pe perete.”
Daca nu ai curaj sa pictezi un perete sau nu ai un perete disponibil, trebuie sa stii ca poti face un mural pe autocolant sau pe o panza de mari dimensiuni.
- „Ai nevoie de materiale scumpe pentru pictura murala.”
Pictura murala poate fi realizata la interior cu acrilice simple, obisnuite, cu vopsea lavabila sau chiar cu markere. Cativa trafaleti si cateva pensule pot fi suficiente, daca stii sa le utilizezi corect.
Asadar, decorarea peretilor cu pictura murala creeaza un design unic, atat la interior, cat si la exterior. Apeleaza la un artist, daca nu te simti pregatit sa o faci de unul singur sau daca doresti o pictura complexa.