Stropirea pomilor: descoperă perioada exactă când trebuie să faci acest lucru

by Redactia B24FUN

Cu o pompă de stropit electrică, îți poți proteja foarte ușor pomii fructiferi și copacii ornamentali de infestarea dăunătorilor încă de la sfârșitul iernii. Este important doar să respecți perioada corectă.

În special, ouăle, larvele și puietul afidelor, insectelor solzi și acarienilor (de exemplu, păianjenul roșu) pot fi combătute eficient prin pulverizare cu pesticide la sfârșitul iernii. Deoarece insectele benefice iernează și pe plante, produsele petroliere ar trebui utilizate de preferință pe plantele care au fost deja infectate de acești dăunători în anul precedent. Prin urmare, verifică la întâmplare unele ramuri înainte de pulverizare.

Oaspeți de iarnă nedoriți

Unii dintre dăunătorii care nu sunt de dorit în livadă, cum ar fi acarianul păianjenului sau molia înghețului iernează ca un ou pe ramurile și crenguțele pomilor fructiferi, în crăpăturile scoarței sau sub solzii de muguri. Ouăle de viermi și afide se găsesc pe lăstari anuali. Păduchii mari de 2 mm supraviețuiesc iernii sub formă de larve cenușii-maronii în pământ. Păianjenii roșii de pomi fructiferi își depun ouăle de iarnă pe partea însorită a ramurilor inferioare. Femelele obișnuite de păianjen supraviețuiesc sub solzi de scoarță. Insectele solzi supraviețuiesc sezonului rece ca larve sau adulți, în funcție de specie. Poți controla aceste forme de dăunători de iarnă prin pulverizarea cu o pompă electrică a pesticidului, înainte de apariția noilor frunze.

Stropirea pomilor – cum se face corect?

Înainte de tratament, periază trunchiurile cu o perie rigidă pentru a îndepărta bucățile de coajă. În majoritatea cazurilor, preparatele pe bază de ulei de parafină sunt utilizate ca spray-uri. Cu toate acestea, același efect poate fi obținut cu agenți de ulei de rapiță mai ecologici. Pe lângă ulei, produsele conțin un emulgator, care asigură o solubilitate bună în apă. Dozează preparatele conform instrucțiunilor producătorului și apoi aplică soluția cu o pompă pentru stropit. Trunchiul, ramurile și crenguțele plantei trebuie pulverizate atât de bine din toate părțile încât să fie udate. Efectul agenților care conțin ulei se bazează pe faptul că pelicula de ulei înfundă deschiderile respiratorii fine (traheea) ale larvelor care au eclozat deja și, de asemenea, împiedică schimbul de gaze prin membrana oului.

Alege cu grijă perioada optimă de stropire

Atenție! Există doar o perioadă foarte scurtă de aplicare a soluțiilor de prevenire a dăunătorilor: aceasta variază de la umflarea mugurilor, timp în care primul vârf al frunzei se împinge afară din mugur și, în funcție de vreme, durează câteva zile până la puțin sub două săptămâni. În acest timp, larvele sunt pe cale să clocească, iar dăunătorii sunt deosebit de vulnerabili. Dacă stropești prea devreme, ouăle sunt încă în faza de odihnă, iar pelicula de ulei nu le deranjează. De asemenea, tratamentul prea târziu nu este recomandat, deoarece uleiul deteriorează apoi stratul protector de ceară (cuticula) a frunzelor tinere. Pe lângă pulverizarea lăstarilor, ar trebui să aplici var pe trunchiul pomilor fructiferi, dacă nu ai făcut-o deja.

Pe site poți găsi o mulțime de alte produse de casă și grădină, inclusiv tocatoare resturi vegetale si lemn, la prețuri accesibile.

0 comentariu

Citeste in continuare