Ce impact are izolarea termică asupra sănătăţii

by Redactia B24FUN

Izolarea termică a locuințelor își aduce adesea aportul la nivel de eficiență energetică a clădirilor, iar acest lucru îl certifică cel mai bine auditarea energetică. Totuși, îmbunătățirile pe care le aduce izolarea termică pot fi resimțite chiar și fără certificare, deoarece izolarea termică își aduce încă de la început beneficiile asupra sănătății. Iată doar câteva dintre avantajele de impact ale acesteia, pe care le poți verifica chiar și tu.

Temperaturile scăzute afectează sistemul imunitar

O locuință neîncălzită sau încălzită în mod deficitar, dar și locuințele care nu au o bună izolație realizată nu vor reuși să împiedice pătrundere frigului la interior. Frigul are o influență directă asupra sistemului imunitar uman, deoarece temperaturile scăzute constante pot conduce către răceli frecvente. Soluția este să izolezi casa cu materiale de calitate, precum vata bazaltică, material care are capacitatea de a izola foarte bine punțile termice, dar și structura ca ansamblu. Poți folosi vata bazaltica de toate dimensiunile însă va trebui să ai grijă să izolezi spațiile de îmbinare, pentru a nu lăsa astfel breșe temperaturilor scăzute. Ulterior poți acoperi sistemul de izolare și poți exploata în voie construcția fără să-ți mai faci griji cu privire la frigul de afară. 

Izolația termică scade pericolul apariției condensului 

Condensul este una dintre cele mai mari probleme pe care le poate întâmpina o construcție. Condensul este rezultatul maselor de aer cald, care întâlnesc suprafețe reci, neizolate termic, rezultatul concretizându-se în apariția mucegaiului. 

Condensul nu aduce nimic bun sănătății și nici construcției în sine. Astmul și problemele respiratorii sunt rezultatul apariției condensului, iar umiditatea din aer va face ca acesta să fie greu de respirat. 

Izolația termică va conduce către o egalizare a temperaturilor deoarece dispusă în zonele reci sau afectate de umiditate, ea va reuși să aducă temperatura peretelui cât mai apropiată de temperatura interioară. Altfel spus, izolația va funcționa precum o barieră care va împiedica umezeala să ajungă în structura de beton pe suprafața interioară a acestuia.

Totuși, este important de menționat faptul că pentru a aplica o izolație termică este nevoie ca înainte să fie aplicat și un tratament la nivel structurii, deoarece infiltrarea apei în capilaritate este un fenomen periculos, care poate conduce oricând către devierea traseului acesteia în direcții separate, considerate de altfel și ele punți termice. Combinația așadar de tratament în capilaritate și izolare termică este cea mai indicată pentru a proteja cât mai bine structura și implicit sănătatea beneficiarilor. 

Izolația termică te ajută să eviți fluctuațiile de temperatură

Cu siguranță ai simțit cel puțin o dată că aerul din cameră este prea uscat, iar acest lucru ți-a creat o stare de sufocare. Pe de altă parte, cu siguranță, la cealaltă extremă, ai simțit o umiditate prea mare, chiar dacă nu era foarte frig.

Fluctuațiile de temperatură se întâlnesc frecvent în casele neizolate, iar ideea de confort termic este astfel alterată. 

Pentru a elimina această problemă, este indicat să izolezi foarte bine locuința, fie apelând la un audit energetic care să îți evidențieze zonele cu probleme, fie apelând la specialiști în construcții care, pe baza experienței, te pot ajuta cu dispunerea izolației.

Este important să ai grijă de sănătatea ta iar adesea ea se exprimă ca un cumul de factori care au la bază ideea de siguranță, confort și durabilitate. Izolarea termică te poate ajuta în toate aceste direcții, deoarece ea este special creată și gândită astfel încât să îți ofere toate variantele de susținere din punct de vedere termic. 

Alegerea corectă a materialului izolator, a grosimii de dispunere și mai ales a zonelor în care este aplicată izolația, vor cântări foarte mult în vederea stabilirii gradului de confort și în păstrarea sănătății tale și a celor din casa ta.

0 comentariu

Citeste in continuare