4 carti pentru dezvoltarea inteligentei emotionale

by Redactia B24FUN

Autocunoastere, stapanire de sine, gestionarea relatiilor si constiinta sociala. In linii mari, aceste patru elemente formeaza inteligenta emotionala, acea componenta esentiala ce leaga sentimentele de caracter si instincte morale. Cu totii ne dorim sa avem relatii mai bune, atat in viata privata cat si la job, si consideram ca a fi inteligent inseamna ca le poti rezolva pe toate. In realitate, un IQ impresionant trebuie sa fie completat de un EQ pe masura, adica de un coeficient de inteligenta emotionala foarte dezvoltat. Cu alte cuvinte, este vorba despre capacitatea de a deveni constienti asupra emotiilor pe care le avem, dar in asa fel incat sa le putem intelege si controla. Iata cateva carti prin care poti asimila informatii despre cum sa-ti stapanesti mai bine lumea interioara si interactiunile cu cei din jur:

1. Inteligenta emotionala – Daniel Goleman

Considerat „parintele” acestui concept, Daniel Goleman defineste inteligenta emotionala ca o constientizare de sine, autodisciplina si empatie. Cartea sa a marcat o revolutie in psihologie prin analiza importantei covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane. Lucrarea este de fapt un studiu care ne explica cum, in momentul in care ajungem sa ne intelegem sentimentele, orice situatie in care ne aflam devine mai limpede. In plus, avem capacitatea de a descoperi chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macina atat de mult familia si societatea. E ca si cum Daniel Goleman ti-ar spune ”citeste carti pe tema inteligentei emotionale daca vrei sa afli cum sa-ti controlezi impulsurile si sentimentele”.

2. Daca m-as asculta, m-as intelege – Jacques Salome

Ce ne invata aceasta carte? Sa ne definim exact asa cum suntem in realitate, nici mai buni, dar nici mai rai. Jacques Salome considera ca schimbarea personala este singura aventura fara sfarsit pe care ne este dat sa o traim. Asadar, prin opera sa, autorul ne propune o abordare complet diferita a comunicarii si ne indeamna sa eliminam autoinvinovatirea si acuzatiile aruncate semenilor daca vrem sa avem o relatie buna cu cei de langa noi. Adesea, in contactele pe are le avem cu familia, prietenii, colegii ori diferite cunostinte suntem prinsi in capcana de a ne acuza pe noi insine de ceea ce nu merge sau de a-i acuza pe ceilalti daca ceva este gresit. De fapt, vina apartine deficientelor de comunicare, iar dezvoltarea inteligentei emotionale ne poate ajuta sa devenim un partener mai bun pentru noi insine si pentru cei pe care ii pretuim.

3. Curajul de a fi tu insuti – Jacques Salome

La prima vedere, titlul acestei carti poate parea o asociere gresita. Adica avem nevoie de curaj ca sa fim noi insine? Spre deosebire de opera anterioara, Jacques Salome ne introduce in arta de a comunica la nivelurile profunde ale constiintei, pentru a crea relatii armonioase cu sine si cu alti oameni. Este o lucrare emotionanta, care porneste de la o experienta personala si ne ofera cateva repere pentru a explora zonele de umbra ale personalitatii noastre si neintelegerile cu ceilalti, dar si pentru a invata cum sa depasim violentele, infrangerile si suferinta.

Avem nevoie de curaj pentru a merge mai departe si a evita sa ne ascundem de teama ca vom fi criticati, exclusi sau ca ii vom supara pe cei din jur. Cartea este extrem de importanta pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, mai ales in aceste timpuri cand a comunica este o necesitate a reusitei personale.

4. Dezvoltarea inteligentei emotionale – Rob Yeung

Psiholog cu o larga experienta in domeniul managementului, Rob Yeung dezvaluie cum inteligenta emotionala poate fi folosita pentru a avansa in cariera. Explicatiile autorului sunt succinte si accesibile, iar cartea sa ne demonstreaza ca inteligenta emotionala inseamna mai mult decat abilitatea de a-ti gestiona propriile emotii. Conceptul se refera si la capacitatea de a descoperi si gestiona emotiile celor din jur. Odata ce vom stapani arta inteligentei emotionale, succesul personal si profesional ne vor fi garantate.

Copilaria este extrem de importanta pentru crearea unor baze solide in dezvoltarea inteligentei emotionale, insa ea poate fi imbunatatita si cultivata cahir si la varsta adulta, cu ajutorul lucrarilor de specialitate. Incearca sa descoperi mai multe despre acest concept si sa folosesti inteligenta emotionala in propriul beneficiu, atat in viata personala cat si in cea profesionala.

0 comentariu

Citeste in continuare