De ce bebelușul tău nu doarme?

by Redactia B24FUN

Sugarul tău se confruntă cu probleme de somn? Somnul bebelușului este diferit de cel al adulților.

Somnul poate fi o problemă serioasă atât pentru bebeluș, cât și pentru părinți.  De aceea, sigur majoritatea se întreabă care sunt motivele pentru care puiul lor se trezește frecvent sau nu poate adormi.

Motivele pentru care bebelușul tău nu doarme

1.  Sugarul nu își dă seama când e zi sau noapte

Bebelușul tău doarme bine în timpul zilei, dar este treaz și ocupat noaptea. Este frustrant și epuizant, dar este o situație temporară. De aceea, se recomandă să:

  • îl ții treaz mai mult, în timpul zilei – astfel vei spori nevoia de somn mai târziu. Unii specialiști recomandă părinților să se joace cu bebelușul după hrănire, în loc să-l lase să adoarmă.
  • scoți bebelușul afară, la plimbare – lumina naturală determină resetarea „ceasului” interior. Dacă nu ai această posibilitate, așază pătuțul lângă o fereastră astfel încât bebelușul să poată beneficia constant de lumină naturală.
  • eviți activitățile care îi induc somnul în timpul zilei – dar ai grijă! Nu priva bebelușul de somn.

2.  Bebelușului tău îi este foame

Nou-născutul nu mănâncă atât de mult la o singură masă. În cazul alăptării, laptele este digerat rapid. De aceea, bebelușul se poate trezi flămând.

Foamea este un motiv frecvent pentru care bebelușii se trezesc în timpul nopții. Bebelușii trebuie să mănânce des pentru a se dezvolta normal. Chiar dacă știi că tocmai ți-ai hrănit bebelușul cu câteva ore mai devreme, verifică dacă mâncarea este cea de care are nevoie micuțul tău.

Setea este un alt motiv pentru care bebelușii se trezesc. Laptele matern sau o formulă cu lapte praf Topfer pot fi soluțiile pentru aceste nevoi.

3.  Bebelușul are nevoie de tine

Unii bebeluși pot fi foarte atașați de părinți, motiv pentru care își doresc să stea numai cu ei, lăsând somnul la o parte.

Unii consideră că dormitul în aceeași cameră elimină această problemă, permițând totuși părinților să se odihnească. Specialiștii atrag atenția asupra dormitului în aceeași cameră și nu împărțirea patului cu bebelușul.

4.  Bebelușul tău nu știe cum să adoarmă

Deși surprinzător, a ști cum să te întinzi, să devii somnoros și să adormi într-un spațiu de somn este de fapt o abilitate învățată. Dacă vrei ca bebelușul tău poată adormi independent, atunci acesta va trebui să știe cum să facă asta.

În cazul în care bebelușul depinde foarte mult de tine pentru a adormi (datorită asociațiilor tip alăptarea sau legănat = somn), atunci este necesar să-l ajuți să învețe cum să adoarmă cu mai puțin ajutor.

Concluzii

Cu toate că îi înnebunește pe părinți, somnul problematic face parte din comportamentul normal din perioada dezvoltării copilului. Majoritatea situațiilor sunt frecvente, dar partea bună este că acestea au soluții.

0 comentariu

Citeste in continuare