Cum te pregătești pentru un interviu de angajare?

by Redactia B24FUN

Ai trecut peste proba CV-ului și a interviului telefonic, iar acum te pregătești pentru interviul față în față (sau online) și te întrebi cum ar trebui să te pregătești pentru a putea face o impresie bună: oare e nevoie să îți faci o listă cu posibile întrebări și să pregătești în avans răspunsuri la ele? Oare e bine să alegi vestimentație în culori neutre, care să nu te scoată prea mult în evidență? Și chiar e nevoie să memorezi toate informațiile disponibile pe site-ul companiei, așa cum ai fost sfătuit(ă) de prieteni?

Majoritatea persoanelor care se pregătesc pentru un interviu au aceleași întrebări, așa că în cele ce urmează ne-am propus să îți oferim câteva ponturi utile care să te ajute să faci față cu brio oricărui interviu față în față sau online.

Fă-ți temele și învață să pui în context informația

Înainte de interviul față în față e bine să îți faci temele despre companie și să încerci să afli cât mai multe detalii. Care e istoricul ei în industria din care face parte? Care sunt momentele cheie din istoria companiei respective? Care este profilul pe care îl are angajatorul pe piață? Toate acestea sunt întrebări la care ar trebui să ai un răspuns înainte de interviul față în față.

Nu face greșeala să crezi că trebuie să memorezi tot istoricul companiei, important e să reții lucruri esențiale și să le poți pune în context, atunci când se ivește ocazia. De exemplu, la un moment dat îl poți surprinde plăcut pe angajator adresând o întrebare relevantă pentru activitatea organizației.

În general, un candidat care dovedește la interviu că e familiar cu profilul companiei și care adresează întrebări specifice va face va face o impresie mult mai bună decât un candidat care adresează întrebări generale și nu pare să știe prea multe despre locul în care vrea să se angajeze.

Ai grijă la ținută

Majoritatea candidaților optează pentru ținute foarte formale, însă la modul ideal ar trebui să încerci să păstrezi un anumit echilibru. Nimeni nu are pretenția să apari la patru ace, important e doar să arăți profesionist.

Alege o ținută în care să te simți bine și, pe cât posibil, în culori neutre. Nu vei fi depunctat, desigur, dacă apari într-un costum într-o nuanță veselă, însă trebuie să ții cont că ai interviu cu un om și atâta timp cât nu știi care sunt preferințele și prejudecățile acelui om, e întotdeauna o idee bună să te îndrepți către o alternativă neutră, care să nu lase loc de impresii puternice.

Poziționează-te ca un partener de discuție serios

Cu alte cuvinte, nu în lăsa doar pe intervievator să vorbească. Încearcă, atunci când contextul e favorabil, să pui întrebări despre companie, despre postul pe care ar urma să-l primești sau despre cultura organizațională și echipa căreia ar trebui să i te alături.

De asemenea, încearcă să răspunzi clar și la obiect atunci când ți se adresează o întrebare. Dacă nu cunoști răspunsul, e întotdeauna mai bine să spui acest lucru și să nu încerci să oferi un răspuns care se îndepărtează mult de ceea ce a întrebat intervievatorul.

O persoană deschisă, care tratează interviul ca pe o discuție de business și se implică activ va avea șanse mult mai mari să obțină jobul, comparativ cu o persoană care se așează pe scaun și nu arată interes față de discuție, nu pune nicio întrebare, ci se mulțumește doar să răspundă întrebărilor care îi sunt adresate.

Fii punctual(ă)

Punctualitatea contează mult mai mult decât crezi și probabil că dacă ai întreba în jurul tău, ai descoperi că ai cel puțin un prieten care a pierdut un job pentru că nu a fost punctual.

Când ești punctual transmiți un mesaj important despre tine și acest lucru va fi remarcat imediat de viitorul angajator.

Dacă este posibil, asigură-te că mergi cu o zi înainte să vezi unde se află clădirea angajatorului, pentru a putea estima corect cât timp îți va lua să ajungi până acolo. De asemenea, în ziua interviului încearcă să pleci mai devreme de acasă pentru că e mai bine să aștepți la ușă decât să fii în situația în care prinzi un incident rutier sau alt eveniment neprevăzut care te poate face să întârzii.

Interviu online: ai grijă la pregătirile tehnici și logistice

Dacă e vorba de un interviu online, ar mai trebui să ai grijă la detaliile tehnice și logistice.

Ai grijă să verifici înainte de a avea discuția cu viitorul angajator ca locul pe care l-ai ales să fie unul luminos și liniștit, asigură-te că ai o pereche de căști la îndemână pentru cazul în care ar putea fi nevoie să de ele, asigură-te că ai o conexiune bună și că nu există delay-uri și închide alte dispozitive care ar putea perturba interviul.

În plus, fiecare angajator are propriul mod de a organiza un interviu, așa că vei fi rugat să iei parte la un interviu pe Skype, Zoom etc.

Dacă este vorba despre o platformă cu care nu ești familiarizat, ai grijă să încerci să înțelegi cum funcționează cu cel puțin o zi înainte, pentru a nu avea surprize neplăcute în timpul discuției.

În concluzie, acestea sunt câteva lucruri simple care te pot ajuta să faci o impresie bună la interviul de angajare. Fie că îți îndrepți atenția către angajări în IT, vânzări, marketing sau mai degrabă către angajări videochat, publicitate sau BPO, îți dorim succes!

0 comentariu

Citeste in continuare