Metode eficiente de a obține un avocado copt

by Redactia B24FUN
Avocado - fruct minune

Se găsesc numeroase metode de obținere a unui avocado copt. Ni se întâmplă de multe ori ca din cauza agitației din supermarket sau din grabă să cumpărăm un avocado ce nu poate fi consumat imediat. Din acest motiv, se întâmplă să rămânem în pană de idei, atunci când nu îl putem utiliza în stadiul în care l-am cumpărat.

În supermarket-uri sau în lanțurile mai mari de magazine se găsesc pe rafturi, fructe care nu sunt tocmai coapte, deoarece ele prezintă o rezistență mult mai ridicată și nu se strică imediat.

Atunci când se dorește cumpărarea fructelor exotice coapte, se întâmplă să fie cumpărat la un preț mult mai ridicat, uneori chiar dublu.

Dar, trebuie adus la cunoștința consumatorilor faptul că se poate obține un avocado copt prin metode foarte simple, chiar la ei acasă.

Despre fructul avocado

Fructul de avocado este originar din Mexic și este un fruct cu o singură sămânță, denumirea ei fiind „piatră”. Avocado se regăsește sub forma unei pere, sau a unui ou, iar textura acesteia poate fi asociată cu cea a untului.

Datorită aportului ridicat de vitamine și minerale este considerat un fruct esențial pentru organismul uman, fiind suficient de nutritiv.

De asemenea, fructul avocado este sărac în grăsimi saturate dar bogat în grăsimi sănătoase, consumul lui contribuind la funcționarea armonioasă a organismului. Acest conținut de grăsimi “bune” reduce procesul de descompunere a carbohidraților, fapt ce contribuie la menținerea unui nivel glicemic în parametri normali.

Din perspectivă organoleptică, fructul nu este dulce sau sărat, ci are un gust neutru. Poate fi asociat cu numeroase ingrediente puternice în gust (picante, amare, sărate).

Beneficiile fructului avocado

Bucătăria modernă a reușit să dezvăluie versatilitatea acestui fruct și să îl integreze sau să îl adapteze în numeroase rețete datorită aromei intense și al gustului fin.

Opiniile cu privire la gustul acestui fruct sunt împărțite, dar nimeni nu poate nega beneficiile pe care le are avocado asupra sănătății organismului uman.

Când este perfect copt, avocado are o textură cremoasă sau uleioasă, acest lucru fiind posibil datorită conținutului bogat în grăsimi mono-nesaturate. Alături de acestea, avocado este un elixir de vitamine și minerale care susține organismul în multe privințe. Este benefic pentru:

  • sistemul digestiv și reglarea tranzitului intestinal prin conținutul bogat de fibre;
  • sistemul imunitar prin conținutul de vitamine și minerale;
  • sistemul osos prin conținutul de potasiu;
  • sistemul cardiovascular prin conținutul de cupru;
  • piele și vedere prin antioxidanții carotenoizi și fitosteroli;
  • sistemul nervos prin conținutul de acid folic prevenind riscul de accident vascular cerebral.

Pulpa fructului are un conținut de substanțe antibiotice care luptă împotriva bolilor de piele și a infecțiilor cu bacteria E. Coli. Totodată, reprezintă și un tonic benefic pentru cei care depun eforturi intelectuale.

 Avocado copt – conținut important de vitamine și minerale

Avocado este un fruct minune ce conține numeroase vitamine și minerale esențiale pentru organismul uman. Printre cele mai importante, amintim:

  • complexul de B-uri – are numeroase beneficii pentru sistemul nervos;
  • Vitamina C – ajută la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic și rezistent;
  • Vitamina A – ajută la întărirea oaselor și dezvoltă acuitatea vizuală;
  • Vitamina D – asigură depozitarea calciului în zonele cu probleme și contribuie la reminalizarea oaselor;
  • Vitamina K – sprijină coagularea sângelului;
  • Vitamina E – are un rol important în dezvoltarea sistemului vascular.
  • Calciul – este important atât pentru oase cât și pentru mușchi;
  • Cuprul – este esențial pentru pereții vasculari, fiind antiinfecțios la nivelul organismului;
  • Fierul – este necesar pentru funcționarea normală a creierului și totodată susține sistemul imunitar și îmbunătățește atenția și memoria;
  • Fosfor – este important pentru întărirea dinților și esențial în păstrarea energiei pentru o durată mai mare de timp;
  • Magneziul – acționează la nivelul aparatului cardiovascular și al menținerii în parametri normali a rinichilor.

De asemenea, avocado conține puține calorii, din acest motiv se poate consuma în orice moment al zilei. Două linguri de avocado conțin doar 50 de calorii. În plus, avocado conține o cantitate scăzută de colesterol, zahăr și sodiu, din acest motiv, poate fi consumat și de către diabetici.

O jumătate de avocado sau chiar un avocado reprezintă o cantitate suficientă de consum. Trebuie luate în considerare propriul organism și afecțiunile cu care se confruntă o persoană. Fructul conține multe calorii (între 200 – 300) și poate fi dăunător, dacă este consumat într-o cantitate nepermisă.

Un aspect destul de important este acela că avocado necopt are un conținut mare de tanin. Acesta poate face ca fructul să fie amar la gust și inconsumabil. Un grad ridicat de tanin poate să contribuie la absorbția calciului, fosforului și a vitaminelor din organism.

Uleiul de avocado – Beneficii pentru organism

Uleiul de avocado are numeroase beneficii pentru organismul uman.

Uleiul de avocado are un conținut bogat de minerale, nutrienți și vitamine, putând fi folosit în foarte multe activități.

Se găsește atât pentru produsele cosmetice cât și pentru gătit, dar este un produs destul de scump, prețul pentru 100 ml ajungând chiar și la 25 de lei. Însă, beneficiile acestui ulei sunt numeroase și poate fi util în multe aspecte ce țin de îmbunătățirea aspectului fizic.

Spre exemplu în Franța, uleiul de avocado este considerat medicament datorită efectelor pozitive pe care le are asupra artritei.

Este cunoscut faptul că avocado deține un conținut mare de grăsimi sănătoase și substanțe esențiale organismului precum tiamina, vitamina A și riboflavina (vitamina B). Din acest motiv și uleiul de avocado este o alegere sănătoasă atât pentru uz intern, extern, medicinal sau pur și simplu gătit.

Uleiul de avocado pentru gătit este obținut prin presarea la rece deoarece se păstrează gustul, culoarea și proprietățile.

Este ușor de integrat într-o dietă și poate fi folosit la diferite supe și salate. Uleiul de avocado are numeroase beneficii, pentru organismul uman. Printre acestea, amintim:

  • controlarea nivelului de colesterol;
  • prevenirea apariției bolilor cardiovasculare;
  • menținerea în limite normale a glicemiei;
  • prevenirea paradontozei;
  • prevenirea cancerului de colon și de sân.

Alegerea unui avocado copt

Pentru a alege un avocado potrivit, este importantă acordarea unei atenții asupra coajei acesteia. Ea poate să ne ofere informații prețioase asupra conținutului pe care îl are fructul.

  • Avocado verde și tare: în această formă, fructul nu se poate consuma. Prezintă o consistență tare și un gust puțin aromat. În cazul acesta, sunt necesare mai multe zile (între 4-7 zile) pentru a fi potrivit pentru consum;
  • Avocado negru, pe alocuri cu pete verzi: în varianta aceasta, fructul este bine copt. Culoarea trebuie să fie verde închis spre negru, dar nu în totalitate negru. Consistența pulpei este cremoasă, galbenă în mijloc, cu margini verzi, sâmburele fiind ușor de extras;
  • Avocado negru, cu înveliș pătat: în această formă, este indicat să nu fie cumpărat/consumat. Se distinge prin faptul că are o coajă uscată și cu striații, iar la apăsare urmele rămân imprimate în coajă. Există o probabilitate destul de mare ca pulpa să conțină părți maronii, ceea ce face ca gustul să fie unul amar;
  • Coaja netedă: varianta aceasta indică faptul că fructul nu este încă copt;
  • Maleabilitatea fructului: este considerat copt, atunco când fructul nu este nici moale nici tare. Pentru a afla acest aspect, este nevoie de o simplă atingere sau o presiune mai mare asupra lui.

De asemenea, mai există o variantă ușoară de a afla dacă avocado este copt, printr-o verificare atentă a locului de sub codița fructului. Regăsim 3 variante:

  • Locul de sub codiță e verde – avocado poate fi consumat;
  • Locul de sub codiță e maro – avocado e mult prea copt și există posibilitatea să fie alterat;
  • Nu se poate îndepărta – avocado este încă necopt.

Metode de obținere – avocado copt

Este cunoscut faptul că un avocado perfect copt va ține doar 2 maxim 3 zile. Este indicat ca în varianta aceasta să fie consumat cât mai repede cu putință.

Este de preferat cumpărarea unor fructe mai puțin coapte, pentru a fi păstrate și consumate pe toata durata săptămânii. Sunt numeroase variante de a grăbi acest proces de coacere și de a obține un avocado perfect pentru consum.

Vă prezentăm următoarele metode eficiente ce ajută la obținerea unui avocado perfect:

Coacerea într-o pungă de hârtie

  • este o metodă prin care se grăbește procesul de coacere, fructul fiind introdus într-o pungă de hârtie timp de câteva zile într-un loc uscat și la temperatura camerei;
  • Dacă se dorește consumul mai rapid, se poate adăuga și o banană pentru a accelera procesul, deoarece aceasta emană un gaz numit etilenă, important pentru acest proces;
  • În funcție de soi, durata de așteptare poate fi mai mică sau mai mare. Trebuie minim 4 zile de așteptare.
  • În lipsă de fructe, se pot pune 2 lingurițe de făină în punga de hârtie în care se află fructul. Făina absoarbe umezeala și menține etilena.

Avocado copt la cuptor în zece minute

  • O variantă simplă este introducerea fructului în cuptor într-o folie de aluminiu pentru 10 minute la o temperatură ridicată;
  • Temperatura ridicată contribuie la emanarea etilenei necesare pentru coacere;
  • Este nevoie de o verificare atentă a fructului în cuptor, pentru a reduce riscul de pierdere a texturii dorite;
  • Este indicat folosirea acestei metode atunci când fructul capătă o nuanță ușor închisă;
  • Dacă este verde deschis, este de preferat păstrarea pentru câteva zile într-o pungă de hârtie.

Avocado copt la cuptorul cu microunde

  • Se poate apela la cuptorul cu microunde pentru a coace un avocado;
  • Se introduce fructul întreg pentru aproximativ 30-60 de secunde pentru a grăbi procesul de coacere;
  • Această metodă trebuie folosită doar când e neapărat necesar. La microunde, avocado își pierde textura cremoasă și emană un miros puternic.

Avocado copt în mod natural

  • Cu toate că nu este o metodă rapidă de coacere este o alternativă des utilizată;
  • Este important ca avocado să fie lăsat într-un loc mai luminat de soare pentru minim 3-4 zile;
  • Se verifică printr-o simplă apăsare a acestuia, iar dacă este moale, fructul  se poate consuma imediat;

Depozitarea fructului avocado

Variantele de depozitare a acestui fruct depinde mult de starea în care se află acesta. Pentru fructele coapte, depozitarea se face diferit. Vă prezentăm metodele cele mai des utilizate de consumatori în ceea ce privește depozitarea fructului avocado:

  • În congelator: se poate depozita acest fruct în congelator, dar înainte de acest lucru trebuie pregătit. Este indicat depozitarea lui sub formă de bucăți mici (consistența de cartofi pentru piure), stropite cu puțină lămâie pentru a împiedica oxidarea;
  • În frigider: este o variantă mai simplă de depozitare a fructelor deja coapte. Se poate tăia în jumătate și introdus într-o pungă de hârtie. În acest mod, se evită ca pulpă să se înnegrească. În contact cu aerul, pulpa devine oxidată și va avea un aspect neplăcut;
  • În dulap: un avocado copt introdus într-o pungă de hârtie și depozitat într-un dulap poate rezista aproximativ 7 zile. Este important ca temperatura să fie verificată și să nu fie mai ridicată de 22°C. Dacă temperatura depășește, atunci durata de depozitare este diminuată la 2-3 zile.

Mai multe articole despre AVOCADO

Contraindicații – consumul de avocado

  • Persoanele ce prezintă o sensibilitate la latex, nu trebuie să consume avocado, deoarece există posibilitatea de a se produce o reacție alergică din cauza creșterii nivelului de lgE de anticorpic în organism;
  • Consumul de avocado într-o cantitate mai mare poate să contribuie la creșterea în greutate. Acest lucru se întâmplă datorită conținutului bogat de nutrienți;
  • Consumul exagerat de avocado poate produce iritații la nivelul gastro-intestinal;
  • Dacă există afecțiuni ale ficatului, este recomandat evitarea consumării acestui fruct;
  • Nu este recomandat consumul de avocado dacă se alăptează deoarece există posibilitatea de a se diminua cantitatea de lapte;
  • Oamenii care au probleme cu hipersensibilitatea nu trebuie să consume avocado deoarece pot apărea simptome de greață sau afecțiuni la nivelul pielii;
  • În situația în care este administrat un medicament, se recomandă evitarea consumului de avocado deoarece poate contribui la scăderea eficienței medicamentului;
  • Cu toate că la prima vedere pare un efect benefic pentru organismul uman, poate reprezenta și un efect negativ. Fiind un fruct bogat în beta-sitosterol, avocado poate asimila colesterolul din organism, lucru ce poate dăuna acestuia.

Sperăm că informațiile furnizate în acest articol să fie de folos în alegerea corectă a fructului avocado!

0 comentariu

Citeste in continuare