Cazanele Dunării

by Redactia B24FUN

Dunărea oferă un spectacol maiestuos la granița sud-vestică a României, între Drobeta-Turnu Severin și Baziaș, unde formează un minunat defileu (sau clisură, cum îi spun cei ai locului). Cel mai spectaculos sector al acestuia este reprezentat de Cazanele Dunării, în care apele își croiesc drum, cale de 9 km, printre pereții abrupți ai munților Ciucaru Mic (310 m) și Ciucaru Mare (318 m), pe malul românesc, și Mali Štrbac (626 m) și Veliki Štrbac (768 m), pe cel sârbesc.

În pitorescul Golf Dubova, situat la mijloc între Cazanele Mari și Cazanele Mici, veți găsi o ofertă diversă de pensiuni turistice, multe dispunând de pontoane sau terase direct la Dunăre. În ultimii ani, aceasta a devenit rapid una dintre cele mai frumoase destinații turistice din țară, cu priveliști de vis și o atmosferă de o pace divină. Alte opțiuni de cazare găsiți la Orșova, principalul punct de acces în Cazane, de care o despart doar 17 km.

De unde numele de Cazanele Dunării?

Sursa foto: Pixabay

Cazanele Mari se întind pe 3,8 km între Plavişeviţa şi Golful Dubova, iar Cazanele Mici, pe 3,6 km, între Golful Dubova și pârâul Ogradena.

Pentru că odinioară în această porțiune îngustă, care nu depășește 150-350 m, se formau cataracte, unde apele „fierbeau” și se zbăteau ca în ceaunele pescărești, zona s-a ales cu denumirea de Cazane. După construirea barajului Porțile de Fier, între 1964 și 1971, nivelul apei s-a înălțat cu 30 m, viteza curentului s-a redus, iar periculoasele vârtejuri au dispărut.

Obiective turistice din Cazanele Dunării

Obiective turistice din Cazanele Dunării

Sursa foto: Pixabay

  • În apropierea gurii de vărsare a râului Mraconia în Dunăre, în masivul Ciucaru Mic a fost săpat în stâncă Chipul lui Decebal, cea mai mare sculptură de acest fel din Europa. Gigantica efigie are înălțimea de 55 m și lungimea de 25 m și oferă cu adevărat o priveliște impresionantă. Chiar dacă nu sunteți un mare patriot, este imposibil să nu vă treacă un fior de mândrie admirând-o. Lucrarea este opera artistului Florin Cotarcea din Orșova, care a lucrat la ea timp de 10 ani, între 1994 și 2004, cu ajutorul unei echipe formate din 11 alpiniști.
  • Nu departe de statuia lui Decebal, tot pe malul sârbesc al Dunării, la ieșirea din Cazanele Mici puteți vedea Tabula Traiana, singura păstrată dintre cele 10 plăci memoriale săpate în stâncă de romani după ce i-au învins pe daci în războiul din 105-106. Inscripția în limba latină de pe această placă cu lungimea de 4 m și lățimea de 2 m, pe care au fost reprezentați doi delfini și un vultur, pomenește despre drumul militar roman construit la inițiativa împăratului Traian.
  • Construită în 1523 de banul Severinului, Nicolae Gârlișteanu, pe locul unui fost punct de dirijare a vaselor pe Dunăre (numit La Balon), Mănăstirea Mraconia a fost distrusă în timpul războiului ruso-austro-turc din 1787-1792, după care a fost reconstruită, pentru ca în cele din urmă să fie demolată de comuniști, în 1967. Ruinele acestui vechi lăcaș de cult ortodox cu plan în formă de cruce mai pot fi zărite doar când nivelul Dunării scade foarte mult, motiv din care a fost botezată Mănăstirea de sub apă. În 1993, mitropolitul Olteniei a luat hotărârea să ridice o altă mănăstire, finalizată în 2000.
  • Peștera Veterani, accesibilă numai pe calea apei, este înconjurată în mister, fiind asociată cu sanctuarul lui Zamolxis. A fost botezată astfel în cinstea comandantului oştirilor austriece din Caransebeş, feldmareşalul Friedrich von Veterani.
  • La doar 500 m în amonte vă așteaptă Peștera Gura Ponicovei, care adăpostește o colonie de lilieci, motiv din care mai este cunoscută și ca Peștera Liliecilor. Are lungimea de 1.666 m, fiind cea mai mare peșteră din sectorul Cazanelor. Puteți străbate, pe o porțiune de 400 m, prima ei galerie, semiinundată, dacă faceți o croazieră cu barca cu motor. Este bine de știut însă că este accesibilă și dinspre uscat, din zona DN 57.

Croaziere pe Dunăre

Croaziere pe Dunăre

Sursa foto: Pixabay

Nu puteți rata spectacolul Cazanelor Dunării de pe calea apei, de la bordul unei ambarcațiuni cu motor, care vă va permite să vedeți mai de aproape Tabula Traiana sau Chipul lui Decebal. Experiența este cu adevărat memorabilă, mai ales că include vizitarea Peșterii Veterani și a primei porțiuni din Peștera Ponicova. Principalele puncte de pornire în asemenea croaziere sunt Orşova, Eşelniţa și, desigur, Dubova.

Foarte populare sunt și plimbările cu hidrobicicleta sau caiacul în zona Golfului Dubova. Amatorii de activități mai aventuroase vor găsi aici facilități pentru practicarea schiului nautic.

Cazanele Dunării: arie naturală protejată

Cazanele Dunării: arie naturală protejată

Sursa foto: Alpinet

Zona Cazanelor Dunării, în care se fac simțite, în mod atipic pentru această zonă, influențele climatului submediteraneean, a fost declarată rezervație naturală mixtă (face parte din Parcul Natural Porțile de Fier). Aici pot fi întâlnite două specii endemice: laleaua galbenă de Cazane sau laleaua bănățeană (Tulipa Hungarica) și clopoțeii Cazanelor (Campanula crassipes Heuff), relict terțiar.

Alte specii care au găsit condiții prielnice aici: stânjenelul de stâncă (Iris sintenisii) sau stânjenelul balcanic, liliacul sălbatic, smochinul, curmalul, cărpinița, drobița, săpunărița, vișinul turcesc, alunul turcesc, stejarul pufos, mojdreanul, fagul oriental, tisa.

Tot în acest areal sălășluiesc broasca țestoasă de uscat (sau țestoasa lui Hermann), vipera cu corn, scorpionul, gușterul, vulturul egiptean etc.

Specifice acestei zone speciale din toate punctele de vedere în peisajul românesc sunt formele de relief endocarstice (peşteri și avene) şi exocarstice (lapiezuri și doline).

Trasee montane în Cazanele Dunării

Zona Cazanelor Dunării este una dintre puținele din țară unde vă puteți bucura deopotrivă de apă și de munte.

Când porniți în trasee pe munții de deasupra Cazanelor, aveți mare grijă la vipere, care obișnuiesc să se încălzească pe stâncăriile bătute de soare, și nu uitați să vă aprovizionați din belșug cu apă, pentru că nu există decât o singură sursă într-un sălaș de pe traseul Dubova – Cazanele Mici. Pentru prezentări detaliate, inclusiv hărți ale fiecărui traseu, accesați site-ul Parcului Natural Porțile de Fier.

  • Traseul Ecoturistic Cazanele Mari sau Circuitul Ciucaru Mare

Marcaj: triunghi galben

Lungime: 5 km

Durata: 2 ore

Acest traseu acoperă culmile masivului Ciucaru Mare care domină sectorul Cazanelor Mari. Începe din zona DN 57, de la capătul satului Dubova dinspre Moldova Nouă.

  • Traseul Ecoturistic Cazanele Mari 2

Marcaj: triunghi albastru

Lungime: 1,6 km

Durata: 1 oră

Acest traseu începe la 2 km mai departe de primul traseu, tot în direcția Moldovei Noi. 

  • Traseul Ecoturistic Cazanele Mici sau Ciucaru Mic

Marcaj: triunghi roșu

Lungime: 2 km

Durata: 1 oră

Acces de pe DN 57, din Golful Dubova.

  • Traseul Ecoturistic Dubova – Cazanele Mici

Marcaj: triunghi galben

Lungime: 9 km

Durata: 4-5 ore

Prima porțiune de 1 km este comună cu traseul precedent.

  • Traseul Ecoturistic Svinița – Tricule

Marcaj: triunghi galben

Lungime: 9 km

Durata: 5 ore

Punct de pornire: DN 57, la 1 km de localitatea Svinița, în direcția Berzeasca.

0 comentariu

Citeste in continuare