Seva Edu este o scoala care se bazeaza pe sistemul de educatie din Finlanda, adaptat pe cat posibil la realitatea din Romania. La aceasta scoala, elevii invata bazandu-se pe tehnici moderne si intr-un mediu perfect adaptat pentru dezvoltare personala si intelectuala astfel incat diferentele sa fie vizibile inca din primii ani de scoala.
Seva Edu – Profesorii au niveluri ridicate in ceea ce priveste autonomia
Pentru ca au o forta de predare care este compusa din cei mai buni profesori, care se pregatesc in permanenta, este mult mai usor ca profesorii sa aiba o autonomie mai buna la cursuri. Acelasi lucru se intampla si in Finlanda, unde profesorul are mai multa libertate pentru a testa abordari inovatoare pentru instruire, asa cum este dezvoltarea curriculumului de matematica in natura, sau parteneriatele cu mai multi profesori astfel incat experienta didactica sa fie bazata pe lucrul in echipa.
Comparativ cu profesorii din alte state, cei finlandezi isi petrec mai putin timp la clasa. Un profesor din SUA sta in clasa aproximativ 1800 de ore pe an, profesorii din finlanda din inavatamantul secundar stau la clasa doar 600 de ore. Timpul acesta suplimentar este cel care ofera profesorilor si mai mult timp pentru dezvoltarea noilor strategii de predare astfel incat sa se evalueze in mod individual si sa poata raspunde eficient la nevoile tuturor elevilor.
Finlanda vine si cu un curriculum national scurt si anume obiectivele de matematica nationale pentru clasele 1-9 care au doar 10 pagini. Cele mai multe decizii in ceea ce priveste materia se intampla la nivle local si sunt luate de directori si de profesori. De asemenea, elevii au o evaluare holistica ce se face cu ajutorul directorilor si colegilor. Profesorii au mai multa libertate comparativ cu alte state, legat de continutul pe care il folosesc in predare si de modul in care acesta ajunge la elev.
Sunt si persoane care critica aplicabilitatea foarte larga a tehnicilor educstionalte din aceasta tara, si care se refera la faptul ca populatia este aproape omogena pentru ca nu exista probleme particulare cu care elevii sa fie pusi fata in fata la scoala. Reteaua de siguranta din Finlanda face ca toti copiii, inclusiv cei mai saraci sa nu fie constransi de saracie si toti copiii in aceasta tara au case, alimente si primesc ingrijire medicala. Populatia acestei tari este una dintre cele mai diversificate si unele scoli gazduiesc elevi care sunt in mare parte imigranti, pe care scolile incearca sa ii adapteze la noul stil de viata si de invatare si chiar reusesc, spre deosebire de statele nordice vecine care au aceleasi valori demografice si care nu reusesc sa exceleze la capitol sistem de invatamant.