Biroul este acel loc in care foarte multi oameni isi petrec cel putin o treime din zi, desfasurandu-si activitatea profesionala. De multe ori, biroul se poate transforma si in spatiu de relaxare, informare sau joaca, insa este indicat ca acesta sa pastreze un singur scop: munca.
Fie ca vrei sa amenajezi un birou acasa sau in cadrul companiei in care lucrezi, este bine sa calculezi cu atentie fiecare decizie, in asa fel incat rezultatul sa iti ofere tot ceea ce ai nevoie:
- confort;
- inspiratie;
- o pozitie sanatoasa;
- lumina naturala din belsug.
Care sunt principalele piese din birou?
Evident, elementele centrale sunt biroul si scaunul. Acestea sunt sursa productivitatii si trebuie sa fie perfecte.
Scaunul trebuie sa ofere o flexibilitate cat mai mare: sa fie rotativ, sa se poata lasa pe spate, sa fie realizat din materiale cat mai confortabile si evident, sa se poata deplasa pe roti. Exista o multime de modele de scaune cu adevarat impresionante si iti recomandam sa nu te zgarcesti atunci cand faci aceasta achizitie. Pana la urma, o buna parte din viata ti-o petreci in contact direct cu aceasta piesa de mobilier.
Biroul are si el importanta lui. Acesta trebuie sa fie suficient de mare pentru a-ti sustine laptopul ( computerul ) si toate accesoriile si de asemenea, trebuie sa dispuna de spatii de depozitare.
De cele mai multe ori insa, spatiile de depozitare oferite de birou nu sunt suficiente, ceea ce face loc unei alte piese esentiale: un dulap depozitare. Dacă vrei sa păstrezi totul ordonat si cat mai placut din punct de vedere vizual, iti recomandam un dulap inchis.
Daca iti place sa ai un birou plin de culoare, poti opta pentru un dulap cu rafturi deschise, pe care sa pui diverse accesorii, carti si documente.
Tot pe lista pieselor de mobilier ar trebui sa existe si o canapea sau niste fotolii pentru vizitatori. Pentru a pastra locul cat mai simplu, lista cu piesele de mobilier trebuie sa se incheie aici.
Ce culori sa alegi pentru birou?
Este bine sa te orientezi spre o nuanta care sa iti sustina activitatea. Nu trebuie sa alegi o nuanta prea relaxanta, dar nici una foarte stridenta precum rosul sau albastrul. Poti alege culoarea verde, care este culoarea prosperitatii si a armoniei, poti opta pentru alb, maro, bej sau chiar portocaliu. Daca alegi verde sau portocaliu, este bine sa nu exagerezi si sa le folosesti doar pentru a accentua anumite elemente.
Lumina, extrem de importanta
Este foarte important ca lumina din birou sa fie una cat mai naturala, care sa asigure confort. Sunt de preferat geamurile mari, care sa fie perpendiculare pe birou, in asa fel incat sa iti asigure o iluminare din lateral.
Atunci cand lucrezi pe timp de noapte este bine sa asiguri surse de lumina cat mai variate, pozitionate corect.
In general, sursa de lumina se alege in functie de dimensiunea biroului si de echipamentul folosit in acesta. Pentru un spatiu mic va fi nevoie de veioze amplasate direct pe masa de birou sau suspendate, iar pentru spatiile mari, neoanele sunt cele mai potrivite.
Cele mai potrivite culori pentru iluminare sunt culorile reci, deoarece stimuleaza productivitatea.
Amenajarea biroului este o misiune destul de dificila, insa nu imposibila si nici foarte scumpa. Daca acorzi atentie micilor detalii, vei avea un birou perfect.