Top 10 jocuri pentru copii in casa

by Redactia B24FUN
Cutia senzorială

Există momente când chiar nu ai cum să ieși din casă. Iar când în ecuație apare un copil știi că energia pe care o adună din cauză că nu poate să alerge în aer liber duce la un dezastru inevitabil.

Tantrumuri, văicăreli, obiecte sparte din greșeală și tot felul de alte sporturi extreme la care părinții sunt martori apar atunci când cei mici se plictisesc și nu primesc atenție. Dacă te afli în această situație, nu îți face griji!  Avem mai jos 10 soluții care nu doar vor consuma energia, ci vor ajuta și la dezvoltarea abilităților motorii și la învățare. Adaptează „dificultatea” jocurilor în funcție de vârsta copiilor.

Ce trebuie să ai în vedere însă înainte de a începe aceste activități este că atitudinea părinților setează așteptările copiilor. Prezintă jocurile cu entuziasm și participă și tu, lăsând pentru câteva momente sarcinile zilnice. Joacă-te ca și cum ai fi iar copil și te vei distra de minune alături de cei mici. 

Implicarea ta de acum în jocurile copilăriei contribuie la formarea unor adulți pe care ai vrea să îi ai prieteni.

Iar dacă nu ai timp să duci jocul până la capăt, asigură-te că oferi instrucțiuni clare și pregătește-te să fi întrerupt pentru întrebări din partea celor mici.

10. Jocuri cu baloane

Jocuri cu baloane

Umflă câteva baloane cât de țin plămânii și lasă jocurile să înceapă.

  • Aruncă baloanele în aer și spune-le copiilor să nu lase baloanele să atingă podeaua. Se vor distra extrem de mult încercând să le prindă.
  • Pune la cale un concurs în care câștigătorul este cel care poate să meargă cel mai mult ținând un balon între picioare. 
  • Formează palete de tenis din carton, iar pe post de minge folosește un balon.
  • Propune o sesiune de pictat baloane. Acest joc este perfect și pentru a stimula creativitatea adulților, nu doar a copiilor. 

9. Castelul magic 

Castelul magic

Adună de prin casă suluri rămase de la role de hârtie, cartonașe, bețe pentru înghețată și spune-le celor mici să construiască un castel magic.

Oferă-le și hartie colorata pentru a îmbrăca pereții sau pentru a forma un turn special în care locuiește o prințesă. Lasă-i pe cei mici să dezvolte o poveste a castelului și participă activ.

8. Cursă cu obstacole 

Obstacle course

Formate din pufoșenii, desigur. Siguranța este importantă.

Pune pe podea perne, pături, urși mari de pluș și orice alte obiecte moi ai prin casă. Așează-le în așa fel încât să formezi un traseu ce trebuie urmat cu strictețe. Poate începe din sufragerie și se poate termina în dormitor, iar cine calcă în afara traseului pierde. 

3, 2, 1… Start! 

7. Pictat cu degetele

Painted with your fingers

Nu îți face griji, nu trebuie să speli nimic la sfârșit. Procedează astfel și totul va rămâne curat ca lacrima, până și degetele:

  • Taie o fâșie dintr-o foaie A4, în așa fel încât să intre lejer într-o folie de plastic.
  • Pune pe foaia A4 câteva buline groase de vopsea.
  • Cu grijă, fără să atingi vopseaua, pune coala într-o folie protectoare de plastic.
  • Sigilează cu bandă scotch.
  • Spune-le celor mici să picteze apăsând pe bulinele de vopsea. 

6. Cutia senzorială

Cutia senzorială

Decupează o cutie de carton în așa fel încăt să încapă o mână prin gaura formată. Pune în cutie obiecte cu diferite texturi și spune-le membrilor familiei să ghicească ce obiecte sunt folosind simțul tactil, fără să se uite. 

Pentru o mică glumă poți sparge un ou în cutie. 

5. Ascultatul obiectelor

Ascultatul obiectelor

Un joc care îi captivează pe copii este jocul ascultatului

  • Pune-le în față câteva obiecte care se găsesc în casă, lasă-i să se uite la ele puțin și după roagă-i să își acopere ochii. Ia unul dintre obiecte și fă zgomot cu el. Dacă este o tigaie bate în ea, dacă este o pungă – foșnește cu ea. 
  • Acum cei mici trebuie să ghicească ce obiect ai ales, fără să se uite, doar ascultând.

4. Yoga pentru copii

Yoga pentru copii 

Această activitate reprezintă mai mult decât un joc. Yoga pentru copii ajută la o dezvoltare armonioasă și la o conectare cu sine încă de la vârste mici. De asemenea, este o bună ocazie de a repeta părțile corpului.

3. Cutiuțe mirositoare

Cutiuțe mirositoare

Un joc senzorial bun care ajută și la relaxare:

  • Pune în cutiuțe mici, pe care poți să le închizi, diverse condimente.
  • Spune-le copiilor să ghicească ce conțin folosind simțul mirosului. 

2. Vulcanul din casă

Vulcanul din casă

Nimic nu poate să pună un zâmbet mai mare pe fața unui copil ca un vulcan care erupe chiar în fața lor.

Îmbracă o sticlă de plastic folosind plastilină, ai grijă să nu acoperi gura. Implică-i și pe copii în construirea vulcanului. Pune în sticlă bicarbonat de sodiu amestecat cu puțină apă și colorant alimentar, preferabil roșu. Toarnă în sticlă oțet și priviți cum erupe. 

1. Teatru de păpuși

Teatru de păpuși

Cheamă jucăriile din casă și pune-le pe scenă. Nu ai nevoie de un decor special. Poți să improvizezi folosind o masă acoperită de un cearșaf sau un simplu scaun. Inventează povești și oferă-le celor mici o piesă de teatru pe cinste. Spune-le să creeze și ei, la rândul lor, un mic teatru de păpuși. 

 

Surse:

https://ro.pinterest.com/momandkiddo/indoor-activities-for-kids/

https://www.youtube.com/watch?v=4ZpkRAcgws4

https://www.todaysparent.com/toddler/20-fun-indoor-games/

https://www.kidspot.com.au/things-to-do/activity-articles/touch-and-feel-box-activity/news-story/f0be127ba9f7b02a8bdb28fe09f73b61

https://www.brisbanekids.com.au/10-best-balloon-games-kids/

0 comentariu

Citeste in continuare