Bastonul corect ales poate ameliora presiunea asupra genunchilor, șoldurilor, gleznelor și picioarelor, precum și îmbunătăți echilibrul.
Când este folosită corect, un baston de lemn bun reduce riscul de cădere prin lărgirea bazei de sprijin, precum și scăderea greutății care apasă pe articulațiile din zona inferioară a corpului, ne spun kinetoterapeuții.
Cele mai frecvente bastoane sunt cele cu un singur punct de sprijin la bază, dar în ultima vreme se pot găsi în magazinele de profil și bastoane cu trei sau patru puncte de sprijin la capătul inferior.
Majoritatea persoanelor cu artrită au nevoie doar de bastoane cu un singur punct, iar pentru cei cu deficiențe neurologice care le pun probleme de deplasare sunt mult mai potrivite cele cu mai multe puncte de sprijin, pentru că pot suporta mai multă greutate.
Pentru a stabili dacă ai ales bastonul potrivit e suficient ca să te încalți cu pantofii obișnuiți și să ridici lateral brațele, Partea superioară dreaptă sau curbată a bastonului trebuie ca să se lovească de pliul de la încheietura mâinii. Dacă bastonul e mai înalt, persoana ce îl va folosi nu va avea parte de sprijinul de care are nevoie.Nici dacă bastonul are o înălțime prea mică nu este bine, deoarece persoana va trebui să se încovoaie pentru a se sprijini de el.
Folosirea corectă la mers a unui baston
Oamenii încearcă adesea ca să folosească un baston purtându-l pe partea corpului pe care o au mai slabă. Rezultatul este că merg folosindu-se de partea lor puternică puternică, dar se mișcă cu partea slabă!
Ținând bastonul în mâna opusă părții slabe a corpului pur și simplu își schimbă greutatea corporală în partea mai puternică.
Când mergi, spun specialiștii, este bine ca bastonul utilizat să fie așezat la aproximativ 2 centimetri în partea lateral față. Concomitent, deplasează piciorul afectat și bastonul împreună, astfel încât fiecare parte să împartă corect sarcina.
Utilizarea corectă a bastonului la urcat scările
Pentru a urca scările, mișcă-ți mai întâi piciorul bun. Abia mai apoi piciorul cu probleme și bastonul, simultan. Când cobori scările, începe cu bastonul, apoi pune-ți piciorul slab înainte și urmărește-l cu piciorul tău bun.
Kinoterapeuții chiar îi pun pe clienții lor ca să repete ca pe o mantră, până le intră în reflex, următoarele cuvinte: „Sus cu binele, jos cu răul!”. Pare o lozincă bună de strigat la manifestații, dar se potrivește perfect și când urci cu ajutorul unui baston scările.
Foarte des, bastonul cuiva este mult mai mult decât un ajutor pentru mobilitate. Frecvent este un prieten, un însoțitor de nădejde. Într-adevăr, stilul și tipul unui baston de mers pot indica personalitatea utilizatorului. Mai ales când vorbim de un bărbat.
Baston de lemn sau metalic?
Bastoanele moderne de aluminiu au avantaje incontestabile, precum ar fi: posibilitatea de reglare, greutatea foarte mică și pliabilitatea. Motive care, fără îndoială, sunt demne de luat în seamă. Cu toate acestea, ele nu vor înlocui niciodată unicitatea, farmecul unui baston de lemn 100% natural.
Bastoanele de lemn tind conferă un sentiment de natural, de clasic, lucru pe care bastoanele metalice pur și simplu nu le pot reproduce. Din punct de vedere estetic, lemnul e superior metalul, deoarece artizanii sunt capabili ca să creeze modele unice bastoane, adevărate piese de artă, care pur și simplu nu sunt posibil de realizat în cazul unor bastoane de mers metalice, mai ales când ele sunt produse în cantități industriale. Bastoanele din lemn sunt caracterizate așadar deopotrivă și de o frumusețe deosebită, nu doar de utilitatea intrinsecă.
De multe ori, aceia care au nevoie temporară de un baston îl preferă pe cel din metal în cazul unor afecțiuni medicale, dar dacă urmează ca respectivul baston să fie purtat permanent, ani de-a rândul, fie și pentru că oferă un stil elegant unei persoane, tot lemnul rămâne materialul favorit, deoarece nimic nu poate egala căldura pe care o degajă, faptul că nu are nimic din asprimea dură a metalului, indiferent de cât de interesant ar fi cel din urmă vopsit.