Top 15 Cele mai frumoase filme și animații de Crăciun

by anca

Atmosfera sărbătorilor de iarnă înseamnă să fii alături de familie, să împodobești bradul, să cânți colinde și să admiri ninsoarea de la geam, iar seara să te relaxezi urmărind un film de Crăciun cuibărit într-o pătură pufoasă.

Indiferent dacă ai chef să vizionezi un film clasic, o comedie romantică, o animație sau un film pentru întreaga familie, te poți inspira din lista de mai jos.

Top 15 Cele mai frumoase filme și animații de Crăciun

1. Seria Home Alone (1990, 1992, 1997)

Cel mai cunoscut film de Crăciun rămâne, chiar și după 30 de ani, comedia Home Alone / Singur acasă, care se situează pe locul al doilea în topul filmelor de Sărbători cu cele mai mari încasări de box-office, respectiv 476 milioane de dolari.

Nu are rost să mai scriem care este intriga filmului, pentru că majoritatea cinefililor au vizionat această comedie măcar o dată în viață, iar la TV rulează în fiecare an în preajma Sărbătorilor. Macaulay Culkin reia rolul lui Kevin în sequelul Home Alone 2: Lost in New York, lansat în 1992, care s-a bucurat din nou de un succes răsunător la public, generând încasări de 365 milioane de dolari.

În anul 1997 a apărut și ultima parte a francizei, respectiv Home Alone 3, însă distribuția a fost schimbată complet, iar filmul nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor publicului. Încasările au fost foarte slabe – 79 milioane de dolari, sugerând că oamenii s-au plictisit de aceeași ciorbă reîncălzită.

Home Alone film de craciun

2. The Grinch (2018)

The Grinch a reușit, anul trecut, să detroneze Home Alone din fruntea clasamentului filmelor de Crăciun cu cele mai mari încasări. Astfel, animația The Grinch a obținut venituri globale de 511 milioane de dolari.

Grinch (voce Benedict Cumberbatch) este un monstruleț ursuz și cinic, care trăiește într-o peșteră alături de singurul său prieten, cățelul Max. Pentru că detestă aglomerația și oamenii, Grinch iese din peșteră doar atunci când rămâne fără mâncare. În fiecare an, de Crăciun, locuitorii din Whoville îi perturbă lui Grinch singurătatea și liniștea cu sărbătorile lor din ce în ce mai grandioase, strălucitoare și zgomotoase. Când vecinii declară că vor sărbători Crăciunul și mai intens anul acesta, Grinch își dă seama că există o singură modalitate prin care poate câștiga liniștea dorită: trebuie să fure Crăciunul.

Amuzant, emoționant și uimitor din punct de vedere vizual, The Grinch este o poveste universală despre spiritul Crăciunului și puterea salvatoare a optimismului.

the grinch 2018 animatie

3. A Christmas Carol (2009)

A Christmas Carol este o poveste clasică de Crăciun scrisă de Charles Dickens și a beneficiat de numeroase adaptări și ecranizări de-a lungul timpului. În această animație, Jim Carrey își împrumută vocea personajului Ebenezer Scrooge, un om de afaceri bătrân, zgârcit și posac, cu o atitudine răutăcioasă față de angajatul său loial (Gary Oldman) și față de nepotul său (Colin Firth).

În ajunul celui de-al șaptelea Crăciun de la moartea partenerului său de afaceri, fantoma acestuia îl vizitează pe Scrooge, prevestindu-i că va fi vizitat de trei spirite: Spiritul Crăciunului Trecut, Prezent și Viitor, fiecare dintre ele încercând să îi arate bătrânului avar greșelile vieții sale. Mesajul acestei povești este ideea de a conștientiza propriile defecte și greșeli înainte de a fi prea târziu, iar Crăciunul este perioada ideală pentru a face schimbări benefice în viața noastră.

A Christmas Carol animatie 2009

4. The Christmas Chronicles (2018)

În acest film original Netflix, Kurt Russell interpretează un Moș Crăciun  neobișnuit, chipeș, fermecător și înțelept, care ajută un frate și o soră să redescopere magia Crăciunului după pierderea tatălui lor. The Christmas Chronicles a fost regizat de Clay Kaytis (cunoscut pentru animația The Angry Birds Movie) și produs de Chris Columbus (Harry Potter și Piatra Filozofală). Performanța lui Kurt Russell nu dezamăgește: acesta nu seamănă cu niciun Moș Crăciun pe care l-ați văzut în alte filme.

The Christmas Chronicles 2018 netflix

5. The Polar Express (2004)

Expresul polar” este povestea unui băiat care, în ajunul Crăciunului, se îmbarcă într-un tren magic ce se îndreaptă spre Polul Nord și spre casa lui Moș Crăciun. Problema este că băiețelul (voce Tom Hanks) nu crede în Mos Crăciun și nici în miracole, însă aventura extraordinară în care pornește îl va ajuta să își schimbe părerea. Călătoria cu expresul polar se dovedește a fi o călătorie a descoperirii de sine, iar mesajul animației ar putea fi rezumat în următoarele cuvinte: „Nu contează unde merge trenul. Tot ce contează este să decizi dacă te urci în el.”

The Polar Express a fost nominalizat la trei Premii Oscar pentru coloana sonoră de excepție.

The Polar Express 2004

6. Miracle on 34th Street (1994)

O fetiță de șase ani descoperă că visele pot deveni realitate atunci când crezi cu adevărat. Micuța Susan are îndoieli despre existența lui Moș Crăciun. Mama ei i-a spus „secretul” despre Moș Crăciun cu mult timp în urmă, așa că Susan nu se așteaptă să primească cele mai importante cadouri de pe lista ei de Crăciun. Într-un magazin, Susan întâlnește un Moș Crăciun care pretinde că este adevărat, iar Susan primește cel mai prețios cadou dintre toate: ceva în care să creadă.

Miracle on 34th Street este un remake al filmului clasic cu același nume din anul 1947, care a câștigat trei Premii Oscar.

Miracle on 34th Street film 1994

7. Love Actually (2003)

Această comedie romantică urmărește viața a opt cupluri diferite și viețile lor amoroase, în cadrul unor povești care se intersectează. Toate poveștile se desfășoară pe parcursul unei singure luni frenetice înainte de Crăciun, în Londra. Distribuția cuprinde o mulțime de actori celebri: Hugh Grant, Liam Neeson, Emma Thompson, Keira Knightley, Colin Firth, Rowan Atkinson, Martin Freeman și Chiwetel Ejiofor.

Love Actually înfățișează dragostea în toate formele sale: dragostea la prima vedere, iubirea conjugală, dragostea ce depășește barierele sociale și culturale, iubirea interzisă etc. Ideea este că, de-a lungul vieții, putem experimenta mai multe forme ale iubirii, iar fiecare are farmecul ei.

Love Actually film 2003

8. Jack Frost (1998)

La granița dintre dramă și comedie, Jack Frost este un film emoționant despre un tată care descoperă prea târziu importanța familiei. Jack Frost este un muzician aflat mereu pe drumuri, așa că nu poate petrece mult timp cu fiul său, Charlie, deși îl iubește foarte mult. Când Jack moare într-un accident de mașină, Charlie este foarte trist, însă Jack se întoarce sub forma unui om de zăpadă! Acum, cei doi pot face toate lucrurile care le-au lipsit când Jack a fost om, dar ce vor crede ceilalți când îl vor vedea pe Charlie vorbind cu un om de zăpadă? În plus, ce se va întâmpla când vremea se va încălzi?

jack frost 1998

9. It’s a Wonderful Life (1946)

Nominalizat la cinci premii Oscar, It’s a Wonderful Life / O viață minunată este o capodoperă a cinematografiei americane. Regizată de celebrul Frank Capra, această dramă fantastică nu și-a pierdut deloc puterea mesajului spiritual de-a lungul deceniilor. James Stewart oferă cea mai frumoasă interpretare din cariera sa în rolul lui George Bailey, un bancher care descoperă sensul vieții datorită unei vizite a îngerului său păzitor. Potrivit American Film Institute, It’s a Wonderful Life este cel mai frumos film motivațional din toate timpurile.

It's a Wonderful Life film 1946

10. Last Christmas (2019)

Comedia romantică Last Christmas / O nouă poveste de Crăciun ne-o aduce pe frumoasa actriță Emilia Clarke (Mama Dragonilor din Game of Thrones) în rolul unei tinere fără noroc în dragoste. În perioada Sărbătorilor, Kate acceptă un job sezonier, respectiv de elf și ajutor al lui Moș Crăciun într-un magazin. Acolo îl întâlnește pe Tom, iar viața ei ia o nouă turnură. Totul pare prea frumos pentru a fi adevărat, iar Kate se teme de schimbări…

La fel cum dansul elegant al fulgilor de zăpadă nu poate fi controlat, nici evenimentele importante ale vieții nu pot fi planificate. Uneori trebuie doar să crezi, iar restul vine de la sine. Last Christmas beneficiază de o coloană sonoră semnată de George Michael, iar titlul filmului este inspirat de celebra piesă a regretatului artist britanic.

Last Christmas film 2019

11. Elf (2003)

Înainte de a regiza Iron Man, The Jungle Book și The Lion King, Jon Favreau a realizat această comedie irezistibilă pentru întreaga familie. Elf a devenit un succes instantaneu, obținând venituri de 220 milioane de dolari în toată lumea și câștigând un loc fruntaș în topul filmelor cu tematică de Crăciun.

Comedianul Will Ferrell îl interpretează pe Buddy, un copil orfan care se strecoară în sacul plin de jucării al lui Moș Crăciun și se trezește la Polul Nord. Meseria de spiriduș nu prea i se potrivește, pentru că Buddy crește de trei ori mai mare decât un elf. În curând, Buddy realizează că nu se poate adapta în lumea spiridușilor, așadar hotărăște să plece la New York pentru a-și găsi adevărata familie. În cele din urmă, Buddy reușește un adevărat miracol: să readucă spiritul sărbătorilor în sufletele oamenilor care nu mai cred în existența lui Moș Crăciun.

elf film 2003

12. The Santa Clause (1994)

O superbă comedie realizată de Studiourile Disney, The Santa Clause / Cine este Moş Crăciun? prezintă povestea lui Scott (Tim Allen), un bărbat divorțat care încearcă să își repare relația cu fiul său, Charlie. Atunci când adevăratul Moș Crăciun cade de pe acoperiș, Scott îmbracă hainele acestuia, iar o minune se petrece instant: cât ai clipi, el și fiul său ajung la Polul Nord. Acolo întâlnesc un spiriduș care îi informează pe cei doi că există o clauză contractuală ce stipulează faptul că persoana care îmbracă haina lui Moș Crăciun va primi toate responsabilitățile acestuia.

Majoritatea copiilor inteligenți își pun întrebări serioase despre Moș Crăciun. Cum încape pe horn, mai ales că Moșul este plinuț? Cum reușește să viziteze toate casele din lume într-o singură noapte? Comedia „Cine este Moș Crăciun?” oferă niște răspunsuri amuzante la toate aceste întrebări.

The Santa Clause film 1994

13. Four Christmases (2008)

Brad (Vince Vaughn) și Kate (Reese Witherspoon) formează un cuplu de trei ani, sunt fericiți, se distrează și nu au absolut nicio intenție de căsătorie sau copii. În dimineața de Crăciun, cei doi se pregătesc să plece spre Fiji, după ce le-au spus celor două seturi de părinți divorțați că vor pleca să lucreze în scop caritabil.

Dar când ceața nu permite avionului să decoleze, cuplul este obligat să petreacă Crăciunul de patru ori într-o zi. Fiecare vizită scoate la iveală detalii și secrete de familie demult uitate sau ignorate. Astfel, Brad și Kate realizează că nu se cunosc atât de bine pe cât credeau, iar relația lor va fi supusă unui test important de încredere și răbdare.

Four Christmases film 2008

14. Jingle All the Way (1996)

Arnold Schwarzenegger a jucat în multe filme de acțiune și în câteva comedii care au avut un real succes la public. Una dintre aceste comedii este Jingle All the Way / Goana după cadou, în care Arnold joacă rolul unui tată care se simte vinovat după ce lipsește de la antrenamentul de karate al fiului său. Pentru a se revanșa, bărbatul promite să îi cumpere copilului o jucărie pe care și-o dorea de multă vreme: Turbo Man.

Problema este că fiecare copil din oraș vrea să aibă jucăria respectivă, iar în magazine stocul s-a epuizat de mult timp. Astfel, în Ajunul Crăciunului, bărbatul trebuie să concureze cu aproape toți părinții din oraș pentru a face rost de jucăria mult visată.

O lecție importantă: să vă faceți cumpărăturile de Crăciun din timp pentru a evita agitația și aglomerația specifică sărbătorilor de iarnă.

Jingle All the Way film 1996

15. The Preacher’s Wife (1996)

The Preacher’s Wife / Dragoste de înger este un film de familie care îmbină drama, comedia și romantismul cu elemente fantastice. Pastorul Henry Biggs trece printr-o perioadă foarte dificilă din viața lui. În relația cu soția, interpretată de Whitney Houston, este mai mult absent, iar biserica sa este amenințată de un dezvoltator de proprietăți. În plus, pastorul se îndoiește de capacitatea sa de a schimba lucrurile în bine în comunitatea pe care o conduce.

Disperat, preotul se roagă la Dumnezeu pentru ajutor. Salvarea lor vine sub forma unui înger, interpretat de Denzel Washington, care va aduce armonia în relația de cuplu, dar și speranța și încrederea membrilor comunității în pastorul lor.

The Preacher’s Wife a primit o nominalizare la Premiile Oscar la categoria Cea mai bună coloană sonoră pentru piesa I Believe In You And Me, interpretată superb de inegalabila Whitney Houston.

The Preacher's Wife film 1996

Care este filmul tău de Crăciun preferat?

Citește și Top 20 Cele mai bune comedii din toate timpurile.

0 comentariu

Citeste in continuare