Cum cureti si pastrezi materialele pentru pictura in acuarele

by Redactia B24FUN

Pictura in acuarele reprezinta cea mai raspandita tehnica de lucru, fiind printre preferatele artistilor amatori sau ale copiilor. Acuarela este o vopsea care se obtine dintr-un pigment pulbere amestecat cu liant, aditiv si apa. Este foarte usor de folosit, principiul de baza al acestei tehnici fiind utilizarea unei cantitati mici de pigment si a unei parti mai mari de apa.

Lucrarile de arta care folosesc acest tip de culoare sunt caracterizate de o luminozitate excelenta si o delicatete aparte. Insa, pentru a obtine rezultate spectaculoase este nevoie de talent si foarte multa practica. Acuarelele pot aduce o pata de culoare in viata oricarei persoane, dar este important pentru fiecare pictor nu doar sa creeze arta, ci si cum sa isi intretina produsele cu care lucreaza.

Cum cureti materialele pentru pictura in acuarele?

Atunci cand folosesti seturi de acuarele pentru pictura, trebuie sa stii ca acestea se indeparteaza cel mai usor de pe spatiul de lucru si pensule. O atentie deosebita o presupune curatarea pensulelor, indiferent ca sunt confectionate din fire sintetice sau par natural.

Este indicat sa nu lasi culoarea sa se usuce pe pensula, pentru ca aceasta isi va pierde forma. Asadar, dupa folosire, indeparteaza imediat urmele de acuarele de la baza firelor. Foloseste sapun sau produse speciale pentru curatare, insa nu detergenti agresivi, daca nu reusesti sa scoti vopseaua doar cu apa calduta.

Cea mai raspandita modalitate de spalare si cea mai practica este cea cu sapun. Se inmoaie sub apa atat sapunul, cat si pensula, dupa care se aplica miscari rotative cu pensula pe suprafata sapunului. Se clateste pensula dupa aparitia spumei, apoi se repeta procedura inca de cateva ori, pana la curatare totala. In magazinele specializate poate fi gasit chiar si sapun special pentru spalarea pensulelor de pictura. Este important sa cunosti faptul ca perii pensulei trebuie curatati pana la baza lor. In cazul in care nu este curatata corespunzator in aceasta zona, pensula se va deteriora.

Pe langa pensule, toate materialele care intra in contact cu acuarelele, ca de exemplu plansa pentru amestecarea culorilor sau vasul de apa, se pot curata la fel, cu apa si sapun ori detergent de vase sau cu ajutorul solutiilor speciale de curatare a acuarelei.

Cum intretii materialele pentru pictura in acurele?

Acuarelele sunt disponibile intr-o gama variata de forme de prezentare, cel mai frecvent intalnite si mai accesibile fiind cele in varianta solida, tabletele individuale sau acuarelele la tub. Acestea pot fi folosite cu succes in aer liber, mai ales ca sunt extrem de portabile si se pot manevra cu usurinta. Totusi, este recomandat ca seturile de acuarele sa nu fie pastrate in actiunea directa a razelor soarelui si nici in medii unde este un nivel ridicat de umiditate.

In ceea ce priveste pensulele de lucru, dupa curatare nu se sprijina in par, ci se aseaza in plan orizontal pe masa sau vertical, cu varful in jos. Daca le pozitionezi pe par, acestea se vor deforma. Un recipient pentru spalarea pensulelor este extrem de util oricarui pictor, deoarece are o spirala in partea de sus care tine pensulele intr-un mod corespunzator.

Evita sa lasi pensulele intr-un pahar cu apa pentru ca astfel deteriorarea lor este ireversibila. De asemenea, dupa spalare, sterge-le doar cu carpe moi, cum ar fi cele din bumbac, si nu le freca, pentru ca se distrug firele. In plus, ca forma pensulei sa ramana cat mai aproape de cea originala, dupa curatare poti sa o ungi cu putin sapun si sa ii modelezi forma, apropiind firele spre varf. La urmatoarea folosire, atunci cand este inmuiata, pelicula de sapun va disparea, dar tu iti vei pastra mai mult timp produsele aplicand aceasta metoda.

In cazul in care nu iti cureti instrumentele de lucru dupa fiecare utilizare risti sa le pierzi pentru totdeauna. Mai mult, calitatea lucrarilor pe care vrei sa le realizezi depinde de modul in care ai spalat si intretinut pensulele, in caz contrar existand probabilitatea ca nuantele sa interfereze cu resturile ramase printre firele de par.

0 comentariu

Citeste in continuare