Top 20 Cele mai bune comedii din toate timpurile

by anca

O comedie bună este greu de găsit, pentru că majoritatea filmelor de acest gen sunt comedii romantice care reiau același subiect plictisitor. Cu toate acestea, există câteva comedii care au avut parte de un scenariu original și de actori talentați care au reușit să dea viață unor personaje memorabile.

Este dificil să aduni doar 20 de titluri care să merite titlul de “cele mai bune comedii din istoria cinematografiei”, însă am realizat acest top în care am inclus atât filme clasice cât și filme mai puțin cunoscute publicului, dar care merită cu siguranță să fie vizionate de cinefilii care caută o comedie inedită, cu un scenariu interesant.

Iată Top 20 Cele mai bune comedii din toate timpurile

1. Dolemite Is My Name (2019)

O comedie originală Netflix, “Dolemite Is My Name” este inspirat de o poveste reală. Eddie Murphy interpretează o legendă a scenei de stand-up comedy din America în anii ’70, Rudy Ray Moore, care a devenit pionier al glumelor cu tentă sexuală explicită și al rap-ului modern. Refuzat de marile studiouri care nu au fost de acord să investească în muzica și arta lui, Rudy Ray Moore și-a creat un alter ego hilar și obscen, pe nume Dolemite, care a devenit un fenomen în epoca Blaxploitation din anii ’70. Stilul original în care a reușit să pună pe muzică poeziile stradale vulgare i-a adus lui Dolemite titlul de The Godfather of Rap, iar mulți artiști contemporani au recunoscut că au fost influențați de acesta.

Dacă v-a plăcut filmul, recomandăm să vizionați și comedia originală în care joacă Rudy Ray Moore, respectiv „Dolemite”, lansată în anul 1975.

Dolemite Is My Name film 2019

2. Being John Malkovich (1999)

Cu siguranță te-ai întrebat, măcar o dată în viață, cum ar fi să fii… altcineva. Această comedie explorează fix acest subiect. Un păpușar cu o viață plictisitoare și o căsnicie cu probleme descoperă un portal care conduce în mintea celebrului actor John Malkovich, interpretat chiar de el însuși. Timp de 15 minute, orice om poate intra în mintea actorului și experimenta o nouă viață, pentru a lăsa deoparte propriile griji. Când totul se transformă într-o afacere, lucrurile iau o întorsătură stranie, care conduce filmul într-o direcție foarte interesantă.

În mintea lui John Malkovich” a obținut 3 nominalizări la Premiile Oscar, la categoriile Cel mai bun scenariu, Cel mai bun regizor și Cea mai bună actriță în rol secundar (Catherine Keener).

Being John Malkovich film 1999

3. Man on the Moon (1999)

Regele comediilor, Jim Carrey, nu putea lipsi din acest top. Dintr-o listă impresionantă de filme super amuzante cu acesta, am ales “Man on the Moon”, în care Carrey îl interpretează pe faimosul comedian Andy Kaufman, care a condus arta comediei până la marginea iraționalității și a estompat linia dintre realitate și imaginație. Andy Kaufman a fost considerat unul dintre cei mai inovatori, excentrici și enigmatici interpreți de la finalul anilor ‘70. Fiind maestru în manipularea publicului, Kaufman s-a specializat în crearea unor spectacole atât de reale încât nici măcar prietenii săi nu erau niciodată siguri ce este adevărat și ce nu.

Jim Carrey a câștigat un premiu Globul de Aur pentru acest film care redă viața și cariera lui Kaufman, care a murit la vârsta de 35 de ani, după ce a fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Documentarul „Jim & Andy: The Great Beyond”, lansat de Netflix în 2017, prezintă eforturile lui Jim Carrey de a reda un personaj cât mai autentic. Astfel, timp de patru luni cât au durat filmările pentru “Man on the Moon”, Carrey nu a ieșit din pielea personajului Andy Kaufman nici măcar o secundă.

Man on the Moon film 1999 jim carrey

4. Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

O comedie fabuloasă cu doi hipioți adulți care testează aproape toate drogurile psihedelice de-a lungul unei călătorii în Las Vegas. Filmul este o adaptare a romanului scris de celebrul jurnalist american Hunter S. Thompson, care a pus bazele unui nou stil de scris, gonzo journalism, o combinație de critică socială și auto-satiră în care autorul este protagonist.

Johnny Depp îl interpretează pe Raoul Duke (alter-ego-ul lui Hunter S. Thompson), demonstrând că este un adevărat geniu al comediei. Situațiile hilare se țin lanț de protagoniștii aflați sub influența substanțelor psihotrope pe parcursul întregului film. Comedia este o satiră la adresa visului american și explorează perioada “flower-power” a anilor ’60-’70, când totul părea posibil.

Fear and Loathing in Las Vegas

5. The Rum Diary (2011)

The Rum Diary” este inspirat tot de un roman al scriitorului american Hunter S. Thompson, care a fost scris la începutul anilor 1960, dar a fost publicat abia în 1998. Manuscrisul a fost descoperit printre lucrările lui Thompson chiar de Johnny Depp. Povestea aduce în prim-plan un jurnalist pe nume Paul Kemp care, în anii ’50, se mută din New York pentru a lucra la un ziar important din San Juan, Puerto Rico.

Personajul lui Johnny Depp se luptă să găsească un echilibru între cultura insulei și expatriații care locuiesc acolo, fiind pus într-o situație delicată ce implică o atentă analiză a valorilor morale ce alcătuiesc profilul unui jurnalist.

The Rum Diary

6. Dead Poets Society (1989)

Nici regretatul actor Robin Williams nu poate lipsi din acest top. “Dead Poets Society” este o combinație superbă de comedie și dramă, cu un mesaj important: urmează-ți visul, nu lăsa regulile să îți conducă viața și fii unic!

La sfârșitul anilor ’50, într-o școală de elită din New England, un profesor de literatură nonconformist (Robin Williams) își învață elevii să se abată de la litera cărții și să dea frâu liber pasiunilor. Astfel, profesorul își inspiră elevii să privească poezia dintr-o perspectivă diferită, care să le trezească sentimente autentice.

Dead Poets Society

7. The Death of Stalin (2017)

În anul 1953, la Moscova, în contextul paranoiei generale din perioada cunoscută drept Marea Teroare, dictatorul sovietic Iosif Stalin se îmbolnăvește și moare, după ce a condus URSS timp de aproape 30 de ani. Când trupul său este descoperit în dimineața următoare, un val frenetic de panică se răspândește ca un virus printre membrii superiori ai Consiliului de Miniștri, care se luptă să mențină ordinea, să elimine concurența și să preia puterea.

Situațiile comice se țin lanț prin intermediul comploturilor neobosite și alianțelor fragile. Absolut nimeni nu este în siguranță, nici măcar temutul șef al poliției secrete. Până la urmă, cine va fi conducătorul Rusiei după moartea lui Stalin?

The Death of Stalin film 2017

8. The Grand Budapest Hotel (2014)

The Grand Hotel Budapest” relatează aventurile lui Gustave H (Ralph Fiennes), un portar de la un celebru hotel european din perioada interbelică, și Zero Moustafa, hamalul hotelului și totodată cel mai bun prieten al lui Gustave. Comicul de situație este creat de furtul și de recuperarea unei picturi renascentiste foarte importante, dar și de bătălia pentru o avere enormă de familie. Totul se desfășoară pe fundalul schimbărilor bruște și dramatice care afectează Europa înainte de Cel de-Al Doilea Război Mondial.

The Grand Budapest Hotel

9. The Disaster Artist (2017)

The Disaster Artist” este o comedie savuroasă ce înfățișează povestea realizării celui mai prost film făcut vreodată – „The Room” (2003). Actorul aspirant Greg Sestero se împrietenește cu excentricul regizor, scenarist și actor Tommy Wiseau. Cei doi călătoresc spre Los Angeles cu speranțe mari de a deveni celebri. După ce producătorii de la Hollywood îi resping, Tommy decide să scrie, să regizeze, să producă și să joace în propriul film. Acest lungmetraj este „The Room”, care a fost numit „Citizen Kane” al filmelor proaste.

Nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun scenariu adaptat, “Un artist numit Dezastru” este o comedie reușită tocmai pentru că prezintă povestea reală și tragicomică a lui Tommy Wiseau, care întreaga viață și-a dorit să fie acceptat de industria hollywoodiană ca un veritabil cineast.

The Disaster Artist

10. Adaptation (2002)

O comedie inedită în care Nicolas Cage îl interpretează pe Charlie Kaufman, scenarist celebru care în viața reală a devenit cunoscut pentru filmele „Being John Malkovich” şi „Eternal Sunshine of the Spotless Mind”. Personajul lui Cage trebuie să adapteze romanul „Hotul de Orhidee” pentru marele ecran, dar se regăseşte într-o imensă pană de inspiraţie. Mutarea inopinată a fratelui său geamăn în aceeaşi casă nu face decât să înrăutăţească situaţia.

Pe lângă provocările de la job, Charlie se luptă cu propriile complexe şi frustrări, fiind timid în relaţiile cu femeile şi având o minte hiperactivă. Faptul că avem ocazia de a asculta gândurile protagonistului contribuie enorm la originalitatea comediei “Adaptation.”, alături de modul extravagant în care realitatea se împleteşte cu ficţiunea. “Adaptation.” a obţinut patru nominalizări la Premiile Oscar.

Adaptation film nicolas cage

11. Thank You for Smoking (2005)

Mulțumim că fumați!” este o comedie satirică ce descrie campania agresivă de publicitate pe care Big Tobacco o realizează prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Nick Naylor (Aaron Eckhart). Deși este conștient de riscurile meseriei sale, Nick încearcă să rămână un model pentru fiul său de 12 ani, pe care îl educă atent în arta persuasiunii, a negocierii și a manipulării.

Cei mai buni prieteni ai lui Nick sunt purtătorii de cuvânt din industria alcoolului și a armamentului. Discuțiile pe care aceștia le au când se întâlnesc la prânz, pe tema “ce omoară mai mulți oameni: țigările, alcoolul sau tutunul?” sunt teribil de amuzante, dar te pun serios pe gânduri.

Cu un scenariu inteligent, “Thank You for Smoking” este o satiră despre moralitate, corectitudine politică si despre conceptul de libertate personală vehiculat adesea în America în timpul guvernării Bush.

Thank You for Smoking

12. The Big Lebowski (1998)

The Dude (Jeff Bridges) este un tip relaxat, care duce o viață simplă, fără responsabilități. Asta până când este confundat cu un milionar care poartă același nume, Lebowski. După ce se trezește în casă cu doi mafioți care urinează pe covorul lui pentru a-l obliga să plătească o datorie despre care nu știe nimic, The Dude pleacă în căutarea milionarului Lebowski, de la care vrea să ceară despăgubiri pentru covorul ruinat.

Confuzia duce la o serie de evenimente comice și se pare că în curând toată lumea, de la magnații imperiului porno până la nihiliști, au ceva de împărțit cu The Dude.

The Big Lebowski

13. Stan & Ollie (2018)

Stan & Ollie” este povestea adevărată a celebrului duo de comedieni de la Hollywood, Stan și Bran. În perioada anilor 1920 – 1950, Stan Laurel și Oliver Hardy au realizat peste 150 de filme care au avut un succes răsunător la public. Filmul prezintă turneul de rămas bun al faimosului duo comic, după ce perioada lor de glorie a apus. Este interesant de urmărit dinamica relației dintre cei doi comedieni, pe măsură ce se luptă să își păstreze locul în inimile spectatorilor.

Stan & Ollie film 2018

14. The Men Who Stare at Goats (2009)

Inspirată de o poveste care se presupune a fi adevărată, comedia „The Men Who Stare at Goats” prezintă experimentele ultra-secrete făcute de armata SUA pe militarii din Forțele Speciale. Lyn Cassady (George Clooney) este un tip ciudat care susține că face parte din New Earth Army, un corp miliar american format din “călugări războinici”. Aceștia sunt antrenați să dezvolte puteri paranormale care să creeze noi tactici de război: să citească gândurile inamicului cu puterea minții, să treacă prin ziduri solide și chiar să ucidă o capră doar holbându-se intens la ea!

The Men Who Stare at Goats

15. Some Like It Hot (1959)

Un film clasic cu Marilyn Monroe, Jack Lemmon și Tony Curtis, “Some Like It Hot / Unora le place jazz-ul” a obținut 6 nominalizări la Premiile Oscar în anul 1960. Doi muzicieni, Joe și Jerry, sunt martorii unei răfuieli între mafioți, chiar în noaptea de Sfântul Valentin. Terifiați de perspectiva că ar putea fi uciși, cei doi decid să scape de mafioți angajându-se într-o orchestră feminină ce pleacă în turneu. Pentru a se alătura formației, muzicienii trebuie să se deghizeze în femei, ceea ce atrage constant privirile domnilor din public. Situația devine și mai amuzantă în momentul în care cei doi se îndrăgostesc de cea mai frumoasă femeie din trupă – nimeni alta decât superba Marilyn Monroe.

Some Like It Hot

16. The Great Dictator (1940)

Marele maestru al comediei, Charlie Chaplin, a fost primul actor care a îndrăznit să îl parodieze pe Adolf Hitler. „The Great Dictator” a fost scris și regizat de Charlie Chaplin și a primit 5 nominalizări la Premiile Oscar.

La finalul Primului Război Mondial, un soldat aiurit reușește să salveze viața unui pilot german pe nume Schultz. Din nefericire, în urma unui zbor aviatic eșuat, soldatul își pierde memoria. După ce a petrecut mai mulți ani în spital, fără să se refacă, soldatul se externează și își deschide o frizerie într-un ghetou evreiesc. Între timp, la conducerea țării s-a instaurat un regim totalitar, iar întâmplarea face ca dictatorul Adenoid Henkel să semene izbitor cu frizerul amnezic. De aici și până la o adevărată confuzie nu mai este decât un pas, iar întreaga situație se dovedește a fi extrem de amuzantă.

The Great Dictator

17. Taking Woodstock (2009)

Bine ați venit la Woodstock!” este o încântătoare călătorie în timp, o incursiune în perioada de glorie a hipioților și festivalului care a schimbat viețile multor tineri. Protagonistul este Elliot, care a reușit, într-un mod absolut întâmplător, să aducă festivalului Woodstock din 1969 faima de care se bucură și în ziua de azi.

Comedia are o coloană sonoră de excepție, cu piese interpretate de trupe celebre care au definit o generație întreagă. În plus, mesaj pacifistul este unul dintre principalele atribute ce au caracterizat întreaga mișcare Woodstock.

Taking Woodstock

18. Death at a Funeral (2007)

Înmormântare cu peripeții” este o comedie neagră în care avem ocazia să îl urmărim pe Peter Dinklage (piticul Tyrion din „Game of Thrones”) într-un rol extrem de amuzant.

Capul unei familii disfuncționale se stinge din viață, așadar toți membrii familiei se reunesc pentru a participa la funeralii. Însă tristul eveniment va degenera rapid într-un adevărat circ de familie. Corpuri neînsuflețite puse în sicrie greșite, șantaje, expuneri indecente și un cadavru care se încăpățânează să nu stea în sicriu vor da tonul “petrecerii”.

Dar asta nu e tot. Isteria generală ajunge la apogeu atunci când vechile “schelete” din dulapul familiei vor ieși la iveală, alături de evenimente neprevăzute, orientări sexuale secrete și o experiență cu droguri care are loc în cele mai nepotrivite circumstanțe.

Death at a Funeral

19. The Boat That Rocked (2009)

Pirații rock-ului” este o comedie ce se adresează în special iubitorilor de muzică rock. În anii ’60, un grup de DJ profită de o scăpare din legislația britanică și înființează un post de radio pirat care emite de pe un vapor ancorat în largul Mării Nordului. Cei patru DJ au câștigat inimile tinerilor englezi, oferindu-le muzica interzisă de guvernul care dorea să emită doar muzică clasică pe undele aeriene. În cele din urmă, Pirate Radio a dat voce unei întregi generații și a susținut vehement libertatea de exprimare.

The Boat That Rocked comedie

20. Mr. Bean’s Holiday (2007)

Încheiem topul cu un personaj comic adorat de public – Mr. Bean. Comedia “Mr. Bean’s Holiday” prezintă noi aventuri ale lui Mr. Bean, care tocmai a câștigat o excursie în sudul Franței, unde va participa la Festivalul de Film de la Cannes. Printr-o serie de întâmplări comice în stilul caracteristic, Mr. Bean se trezește fără bani si fără pașaport, alături de un copil rus cu care nu poate comunica. În plus, tatăl băiatului îl reclamă pe Mr. Bean la poliție, iar o anchetă națională este declanșată.

Mr. Bean's Holiday film comedie

Care este comedia ta preferată?

Citește și Top 20 Cele mai frumoase filme de dragoste.

0 comentariu

Citeste in continuare