Capitala Rusiei este plină de obiective istorice, arhitectură spectaculoasă, muzee de talie mondială și repere culturale. Moscova este o destinație fascinantă, care oferă o lecție completă de istorie: de la epoca țaristă la deceniile de comunism auster, urmate de un boom economic al secolului XXI.
Iată o prezentare rapidă a câtorva dintre atracțiile de top ale Moscovei – atât cele preferate de turiști, cât și câteva locuri inedite.
Top 10 Obiective turistice de vizitat în Moscova
1. Catedrala Sfântul Vasile Blajenîi
Catedrala Sfântul Vasile Blajenîi este o adevărată minune a arhitecturii rusești, fiind amplasată în superba Piață Roșie din centrul Moscovei. Biserica a fost construită la ordinul țarului Ivan cel Groaznic în perioada 1555 – 1561 pentru a marca victoria asupra tătarilor.
Jocul fascinant de culori și forme, cupolele în formă de bulbi și armonia construcției au transformat această catedrală în emblema statului rus. Unică în lumea creștină, Catedrala Sfântul Vasile Blajenîi are 9 cupole ridicate pe o singură fundație, fiecare paraclis fiind închinat unui sfânt.
Pe lângă atracția estetică, planul bisericii are un adânc simbolism religios. Patru capele sunt dispuse în punctele cardinale, celelalte patru în nord-est, sud-est, nord-vest și sud-est, iar cea de-a noua se află chiar în centru. Se formează astfel o stea în opt colțuri, numărul opt amintind de ziua Învierii lui Hristos (a opta zi după calendarul iudaic).
În interiorul catedralei există nouă iconostase ce conțin peste 400 de icoane, dar și numeroase fresce ce aparțin școlilor de pictură din Moscova și Novgorod, toate datând din secolele XVI-XIX. Sfintele Moaște ale Fericitului Vasile se află de asemenea în interiorul minunatei biserici rusești.
După ce a fost închisă, în 1918, de către autoritățile bolșevice, catedrala a fost pe punctul de a fi dărâmată în timpul regimului stalinist, dar a scăpat ca prin minune.
2. Teatrul Bolșoi
Chiar și oamenii care nu sunt pasionați de balet sau operă au auzit de renumitul Teatru Bolșoi, care în traducere înseamnă „Teatrul Mare”.
Teatrul Bolșoi a luat ființă în anul 1776, când țarul i-a acordat prințului Peter Urusov privilegiul de a fi singurul din Moscova care să prezinte spectacole de teatru, operă și balet. Din cauza terenului mlăștinos din centrul Moscovei, clădirea a fost construită pe stâlpi de lemn. Teatrul și-a primit numele actual în anul 1825.
În 2011, Teatrul Bolșoi s-a redeschis în Moscova după o lungă perioadă de renovare. Vizitatorii se bucură acum de o acustică îmbunătățită, de noi scaune și de mozaicuri restaurate, care au readus teatrul la prestigiul său internațional, după decenii de neglijare în urma regimului comunist. Costul lucrărilor de restaurare s-a ridicat la peste 500 de milioane de euro, dar restauratorii ruși au reușit să-i redea teatrului grandoarea imperială din secolul al XIX-lea și acustica impecabilă de odinioară.
În prezent, producțiile de operă și balet sunt mai populare ca niciodată. Noile adaptări ale unor piese clasice au oferit o nouă relevanță culturală și au poziționat Teatrul Bolșoi în topul celor mai căutate instituții teatrale din lume. Teatrul are un sistem de rezervare online. Rezervați din timp, deoarece biletele se pot vinde cu luni în avans.
3. Gorky Parc
În zona pietonală de la marginea râului Moskva veți descoperi superbul Gorky Parc, care s-a deschis în 1928. În 2011, Gorky Parc a suferit o restructurare majoră, iar acum un aspect proaspăt, vibrant. Designul modernizat recent al parcului îl transformă într-unul dintre cele mai interesante locuri pentru a petrece timpul liber. Aproximativ 20.000 de vizitatori vizitează parcul de 109 hectare în fiecare zi.
Parcul are stații de închiriere de biciclete, o zonă de afaceri cu Wi-Fi, un cinematograf în aer liber, o seră de unde puteți cumpăra legume proaspete, numeroase cafenele în aer liber. Tot aici vă puteți relaxa la cursuri de yoga, la festivaluri de film în cinematograful de vară și vă puteți delecta cu o mulțime de concerte de muzică clasică.
Dacă vreți să admirați cerul și stelele, puteți merge la observator să priviți prin telescop în timp ce ascultați povești fascinante ale astronomilor. Vă puteți bucura de multe sporturi în aer liber, cum ar fi volei, handbal, fotbal sau puteți face jogging.
Dacă mergeți mai departe pe malul râului, veți ajunge la Neskuchniy Sad, un loc minunat din centrul Moscovei, unul dintre cele mai vechi parcuri din Moscova, renovat în ultimii ani. Odată o zonă plină de palatele de vară ale celor mai bogați nobili din Moscova, acum este un loc fermecător cu animale sălbatice, cu multe activități și locuri de odihnă.
4. Kremlin
Kremlin, care se traduce prin „citadelă rusească”, reprezintă nucleul nu numai al Moscovei, ci al întregii țări. Este un complex fortificat ce include palatele Kremlinului și catedralele Kremlinului, care domină Piața Roșie din Moscova. Complexul servește ca reședință oficială a președintelui Federației Ruse.
Prima piatră de temelie a Kremlinului a fost pusă la sfârșitul anilor 1330, după ce Petru, mitropolitul Rusiei, a fost forțat să își mute sediul principal de la Kiev la Moscova. În timpul domniei lui Ivan al III-lea au fost construite cele trei catedrale ale Kremlinului, iar zidurile Kremlinului au fost ridicate între anii 1485 și 1495.
Deși era încă folosit pentru încoronări, Kremlinul a fost abandonat și neglijat până în 1773, când Ecaterina cea Mare l-a angajat pe Vasili Bajenov pentru a-i construi o nouă reședință. În timpul invaziei lui Napoleon, în anul 1812, câteva clădiri și biserici din Kremlin au fost distruse de explozii.
În 1918, Guvernul sovietic s-a mutat de la Petrograd (care în perioada respectivă se numea Sankt Petersburg) la Moscova. Lenin a ales drept reședință clădirea Senatului din Kremlin, iar camera sa continuă să fie menținută în stare muzeală.
Triunghiul neregulat al zidurilor Kremlinului se întinde pe o suprafață de 27,5 hectare, iar piața catedralelor ocupă poziția centrală din Kremlin. Aici veți putea admira șase clădiri impresionante, dintre care trei sunt catedrale. Catedrala Adormirii datează din 1479 și a fost biserica de încoronare a țarilor Rusiei. Catedrala Bunei Vestiri, cu nouă cupole aurite, a fost terminată în 1489. Catedrala Arhanghelului Mihail (1508) se află în partea de sud-est al pieței și este necropola a peste cincizeci de membri ai familiilor imperiale rusești.
O altă construcție importantă este Turnul cu clopot al lui Ivan cel Mare, aflat în partea de nord-est a Kremlinului. Turnul cu o înălțime de 81 de metri adăpostea 21 de clopote, care sunau alarma în caz de primejdie.
5. Piața Roșie
Piața Roșie este considerată centrul Moscovei și totodată al Rusiei pentru că este locul din care pornesc, în toate direcțiile, marile străzi și drumuri ale Rusiei. Piața separă Kremlinul, sediul președinției ruse, de zona comercială Kitay-gorod.
Fiecare clădire din Piața Roșie are o istorie bogată. Mausoleul lui Lenin conține trupul conservat al lui Lenin, fondatorul Uniunii Sovietice. În apropiere se află Catedrala Sfântul Vasile, precum și palatele și bisericile din Kremlin. Catedrala Kazan, Capela Ivoron, Poarta Reînvierii sau Muzeul de Istorie sunt doar câteva dintre monumentele din piață ce păstrează vie istoria rusă dominată de o mulțime de evenimente sângeroase.
În prezent, Piața Roșie este locul în care se desfășoară târguri, evenimente culturale, festivaluri și concerte, fiind inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 2004.
6. Muzeul Cosmonauticii
Muzeul Cosmonauticii a fost inaugurat în 1981, la aniversarea a 20 de ani de la călătoria spațială a lui Yuri Gagarin. Ideea creării acestui muzeu aparține faimosului om de știință rus S.P. Korolev, una dintre figurile centrale din domeniul construcției de rachete și nave spațiale din secolul XX.
Fascinant și original, Muzeul Memorial al Cosmonauticii este una dintre principalele atracții turistice din Moscova pe care turiștii nu trebuie să o rateze
În zilele noastre, o expoziție impresionantă prezintă o rachetă de dimensiuni reale și diverse obiecte folosite în tehnologia spațială. Puteți încerca exponatele interactive, precum cea identică cu simulatorul Cosmonaut Training Center, stația spațială internațională virtuală și multe altele.
7. Mănăstirea Novodevichy
Mănăstirea Novodevichy, construită în secolele XVI și XVII în așa-numitul stil baroc din Moscova, făcea parte dintr-un lanț de ansambluri monahale care erau integrate în sistemul de apărare al orașului. Mănăstirea a fost direct asociată cu istoria politică, culturală și religioasă a Rusiei și strâns legată de Kremlinul din Moscova. Folosită de femeile din familia țarului și de aristocrație, Mănăstirea Novodevichy oferă un exemplu al celor mai înalte realizări ale arhitecturii ruse, cu interioare bogate și o colecție importantă de picturi și artefacte.
Mănăstirea a fost închisă în 1917, iar în 1926 a devenit o filială a Muzeului Istoric de Stat. Colecția muzeului constă acum în aproximativ 12.000 de obiecte, inclusiv tablouri vechi rusești, țesături din secolele XVI-XX, obiecte din metale prețioase și pietre, obiecte liturgice și veșminte, realizate de cei mai talentați artiști, bijutieri și broderi.
Necropola este una dintre atracțiile speciale ale mănăstirii. Cimitirul Novodevichy este împărțit în secțiuni „noi” și „vechi”. Vechiul cimitir se află în zidurile mănăstirii, iar de la începutul secolului al XVIII-lea a fost locul de înmormântare pentru oameni eminenți și bogați, dar și pentru membri din familia țarului.
8. Planetariul din Moscova
Planetariul a devenit una dintre principalele atracții ale circuitului muzeal din Moscova, încorporând acum tot felul de gadgeturi de înaltă tehnologie, exponate interactive și programe educaționale. Piesa centrală este Sala Mare a Stelelor (cea mai mare din Europa!), cu un acoperiș de 25 de metri care este vizibil din depărtare. Ghidul pentru turiști este disponibil în mai multe limbi.
Pe lângă atracțiile tradiționale ale planetariului, noua instalație include un cinematograf 4D și o expoziție interactivă inovatoare numită Lunarium, unde vizitatorii pot efectua experimente și pot observa legile naturii în acțiune.
9. Muzeul de Arte Frumoase Pușkin
Muzeul de Arte Frumoase Pușkin este primul muzeu de artă străină din Moscova, împărțit pe trei ramuri și care prezintă o selecție largă de lucrări europene, inclusiv capodopere din civilizații antice, Renașterea italiană și Epoca de Aur olandeză.
Pentru a vedea colecția incredibilă de picturi impresioniste și post-impresioniste, vizitați Galeria de artă din secolele XIX și XX. Muzeul este faimos pentru colecția de capodopere ce aparțin lui Picasso, Rembrandt, Degas, Gauguin, Cézanne, Van Gogh și Matisse.
Exponatele civilizației antice cuprind o colecție impresionantă de artefacte egiptene, bijuterii, obiecte ritualice, pietre de mormânt și două mumii. O altă cameră adăpostește impresionanta expoziție „Comorile Troiei”, cu obiecte ce datează din perioada anilor 2500 î.Hr. Un arheolog german a donat colecția în Berlin, de unde a fost însușită de sovietici în 1945.
Expozițiile grecești și italiene conțin obiecte din colecția originală a muzeului, dar și reproduceri turnate din ipsos ale capodoperelor din Grecia Antică și Roma, precum și din Renaștere.
Secolele XVII și XVIII domină etajul al II-lea al Muzeului de Arte Frumoase Pușkin, cu mai multe secțiuni dedicate artiștilor italieni și francezi. Există o galerie separată pentru perioada rococo, cu câteva tablouri spectaculoase semnate de Boucher.
Numele „Alexandr Puşkin” a fost dat muzeului în anul 1937 în onoarea centenarului morţii marelui poet rus.
10. Catedrala Hristos Mântuitorul
Catedrala Hristos Mântuitorul este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Clădirea este magnifică, dar nu atât de veche pe cât pare, fiind reconstruită în anul 2000, după ce originalul a fost demolat la ordinul lui Stalin. Una dintre principalele atracții ale Catedralei este vederea panoramică de pe platforma de observație înaltă de 40 de metri.
Cu planul în formă de cruce și trei altare, Catedrala Hristos Mântuitorul este cea mai mare catedrala din Rusia. Înălțimea este de 103 metri, pereții au grosimea de 3,2 metri, iar capacitatea este de 10.000 de persoane. Peste 22.000 de metri pătrați sunt pictați, iar 9000 metri pătrați sunt poleiți cu aur. Sculptura iconostasului, pictura și arhitectura interioară au fost realizate prin contribuția a numeroși artiști importanți, academicieni și restauratori.
Catedrala Hristos Mântuitorul simbolizează renașterea spiritualității și a credinței poporului rus, după eliberarea de sub jugul comunist.
BONUS: Metroul din Moscova
Metroul din Moscova are un farmec memorabil. A fost inaugurat în 1935 și a devenit unul dintre cele mai extravagante proiecte arhitecturale din URSS. De aceea, majoritatea stațiilor subterane centrale arată ca un muzeu. Fiecare stație are propriul design și o poveste fascinantă. Faceți o călătorie cu metroul în Moscova pentru a obține o impresie de neuitat a orașului.
Tu ai vizitat Moscova? Ce obiective turistice din capitala Rusiei ai vrea să admiri?
Află mai multe și despre obiectivele turistice din Sankt Petersburg.