Top 10 Târguri de Crăciun din România în 2019

by anca
Top 10 Targuri de Craciun din Romania în 2019

Ca să intri în atmosfera sărbătorilor de iarnă, soluția ideală este să vizitezi un târg de Crăciun. Aici vei găsi tot ce îți dorești: cadouri pentru cei dragi, obiecte handmade, produse tradiționale, jucării, decorații, brazi de Crăciun, iar lista poate continua. Vei asculta colinde, poți savura un pahar de vin fiert și poți chiar să te distrezi pe patinoar. Nici Moș Crăciun nu lipsește de la un asemenea eveniment important.

Dacă vrei să eviți aglomerația din magazine și mall-uri, care a devenit specifică sărbătorilor, atunci poți alege să cumperi cadouri de la târgurile de Crăciun. Aici, atmosfera este relaxată, oamenii sunt politicoși, iar produsele sunt de calitate. În plus, poți merge alături de întreaga familie pentru a vă bucura de o experiență plăcută, iar corurile de colindători vă vor aduce cu siguranță zâmbetul pe buze.

Dacă târgurile de Crăciun din Europa au o tradiție de sute de ani, în România acestea se organizează de puțin timp. Asta nu înseamnă că târgurile noastre sunt mai prejos.

Top 10 Cele mai frumoase târguri de Crăciun din România în 2019

1. Târgul de Crăciun din Sibiu

Primul târg de Crăciun din România a avut loc la Sibiu în anul 2007, când orașul a primit titlul de Capitală Culturală Europeană. Organizat în Piața Mare din Sibiu, acest târg a avut o evoluție frumoasă de-a lungul anilor, iar în prezent concurează cu marile târguri de Crăciun din Europa.

Târgul din Sibiu începe la jumătatea lunii noiembrie și se încheie în ianuarie. Printre numeroasele evenimente desfășurate aici merită menționate concertele de jazz și cele de colinde. Există numeroase atracții pentru copii, printre care Atelierul și Parcul lui Moș Crăciun, dar și proiecțiile spectaculoase pe clădirile din piață.

Zeci de căsuțe din lemn oferă vizitatorilor vin fiert, preparate culinare tradiționale, turtă dulce, castane coapte și alte bunătăți.

Perioada: 16 noiembrie 2019 – 3 ianuarie 2020
Program: luni – duminică, 10:00 – 22:00
Intrare: liberă

targul de Craciun din Sibiu

2. Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca a fost nominalizat la concursul European Best Christmas Market 2019, ceea ce este un mare motiv de mândrie pentru toți românii.

Târgul oferă vizitatorilor numeroase atracții: concerte live, spectacole, workshopuri culinare, patinoarul din Piața Unirii și Căsuța lui Moș Crăciun, unde copiii participă la ateliere de decorații, jucării, pictură și ascultă povești la gura sobei.

Ce descrie cel mai bine târgul de Crăciun din Cluj-Napoca? Este locul perfect pentru întreaga familie extinsă: copii, părinți, bunici, mătuși, unchi și veri. Când spunem “familie”, ne gândim adesea la căldură, stabilitate, afecțiune și la amintiri fericite. Acesta este sentimentul pe care târgul din Cluj-Napoca dorește să-l ofere fiecărui vizitator. În plus, pentru străini este oportunitatea ideală de a descoperi regiunea bogată în tradiții a Transilvaniei.

Perioada: 24 noiembrie 2019 – 30 decembrie 2020
Program: luni – duminică, 10:00 – 22:00
Intrare: gratuită; se aplică taxe separate pentru accesul la patinoar și pentru participarea la activitățile din Căsuța lui Moș Crăciun

targul de Craciun din Cluj-Napoca

3. Târgul de Crăciun din București

Anul acesta, Târgul de Crăciun din București se desfășoară în perioada 28 noiembrie – 26 decembrie 2019, în Piața Constituției. Târgul va fi deschis zilnic, între orele 10.00 – 22.00, iar intrarea este liberă. Există o mulțime de activități și evenimente interesante destinate întregii familii. Astfel, vizitatorii se vor bucura de o zonă gastronomică variată cu produse specific româneşti, un târg de meşteşuguri şi produse tradiţionale, cu peste 100 de căsuţe, spectacole de muzică şi dans din folclorul românesc și concerte live. Copiii vor putea alege dintr-o mulțime de activităţi interactive: un patinoar în aer liber, carusel, ateliere creative şi Căsuța lui Moş Crăciun.

Nu va lipsi nici bradul de Crăciun, decorat cu mii de beculeţe, care va beneficia de un eveniment festiv de inaugurare. Corurile de copii ne vor încânta cu o serie de colinde, în timp ce artiști consacrați vor susține concerte pentru public. Grupurile folclorice și ansamblurile de datini și obiceiuri vor recrea atmosfera tradițională românească, celebrând totodată și Ziua Națională a României, pe 1 decembrie.

În cadrul târgului de Crăciun, arta populară va putea fi descoperită prin intermediul demonstraţiilor susţinute de meşteşugari şi artişti plastici. Aceștia  vor împărtăşi din secretele prelucrării sticlei sau a lemnului lemnului în vederea realizării obiectelor personalizate de Crăciun.

Perioada: 28 noiembrie – 26 decembrie 2019
Program: luni – duminică, 10:00 – 22:00
Intrare: gratuită

Targul de Craciun din Bucuresti

4. Târgul de Crăciun din Timișoara

Târgul de Crăciun își va deschide porțile pe 1 decembrie și va avea loc în Piața Victoriei, parcarea Modex și în Piața Libertății. Aici veți găsi peste 90 de meșteșugari locali, artiști și comercianți. Pentru gurmanzi, acesta este locul ideal, pentru că vă puteți delecta cu sărmăluțe, cozonaci, poale-n brâu, brânzeturi, plăcinte, turtă dulce, kurtoș, alune de pădure și o mulțime de bunătăți tradiționale.

În Piața Libertății va fi amenajat un orășel al copiilor în care veți găsi atelierul lui Moș Crăciun, un brad luminos personalizat, un carusel, mașinuțe și un trenuleț care va circula în zilele de sâmbătă și duminică între orele 10:00 și 12:30. Copiii se pot distra și la patinoarul cu gheață, ce acoperă o suprafață de 600 de metri pătrați.

Perioada: 1 decembrie 2019 – 10 ianuarie 2020
Program: luni – duminică, 10:00 – 22:00
Intrare: gratuită

targul de Craciun din Timisoara

5. Târgul de Crăciun din Brașov

Organizat anual în Piața Sfatului, la poalele muntelui Tâmpa, târgul de Crăciun din Brașov este locul în care simți cu adevărat magia sărbătorilor de iarnă. Ninsoarea liniștită și miile de beculețe care împodobesc piața creează o atmosferă de vis pe tot parcursul lunii decembrie. De obicei, festivitatea aprinderii luminițelor de Crăciun începe cu o spectaculoasă proiecție video-mapping pe Casa Sfatului.

Fiind inspirat de tradiția vechilor târguri germane, evenimentul oferă spre vânzare icoane, tablouri, bijuterii, aranjamente florale, obiecte de vestimentație, ornamente, păpuși, borcane cu dulceață și produse handmade executate de artiști plastici și meșteri populari. În plus, zeci de căsuțe din lemn vor încânta vizitatorii cu produse de artizanat, decoraţii specifice sărbătorilor de iarnă, mâncare tradițională și băuturi calde (ceai, cafea, vin fiert și ţuică fiartă). Nu vor lipsi nici concertele de colinde și de muzică populară, spectacolele de teatru clasic și teatru de păpuși.

Perioada: 1 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020
Program: luni – duminică, 10:00 – 22:00
Intrare: gratuită

Site – http://www.targuldecraciunbrasov.ro/

Targul de Craciun din Brasov

6. Târgul de Crăciun din Oradea

De Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, târgul de Crăciun din Oradea, aflat la cea de-a cincea ediție, își deschide porțile. Tradițiile, concertele de colinde și bunătățile culinare se împletesc cu miile de luminițe, decorații și suveniruri handmade, iar bradul magic (ecologic) ne cucerește negreșit, în fiecare an.

Târgul se desfășoară în Piața Unirii din Oradea, unde copiii vor putea patina pe gheață și vor putea alege dintr-o varietate de activități interesante. În plus, târgul reprezintă ocazia ideală pentru a cumpăra cadouri și suveniruri lucrate cu migală de artiști și meșteșugari locali.

Perioada: 6 decembrie 2019 – 31 decembrie 2020
Program: luni – joi, 14:00 – 21:00, vineri – duminică, 12:00 – 22:00
Intrare: gratuită

Targul de Craciun din Oradea

7. Târgul de Crăciun din Piatra Neamț

Între 7 decembrie și 5 ianuarie, Curtea Domnească din Piatra-Neamț se transformă într-un spațiu magic, specific sărbătorilor de iarnă, unde vizitatorii vor putea participa la concerte, evenimente culturale, ateliere de creație și alte activități.

În weekend-uri, scena va găzdui numeroși artiști, ce vor oferi publicului nemțean cele mai frumoase momente. Târgul de Crăciun vă invită să vă bucurați de Moșul darnic, de colinde, de povești însoțite de un pahar de vin fiert, de aroma plăcintelor și cozonacilor. Produsele din vitrinele căsuțelor vor veni în întâmpinarea celor mai rafinate gusturi. Astfel, gospodarii din această zonă, renumiți pentru felul în care gătesc bucatele specifice locului, vă oferă produse tradiționale de Sărbători precum afumături, brânză de burduf sau pește în cetină de brad – un deliciu cum numai în Piatra Neamț vei găsi!

Perioada: 7 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020
Program: luni – duminică, 10:00 – 23:00
Intrare: gratuită

Site – http://www.craciunlaneamt.ro/

Targul de Craciun din Piatra Neamt

8. Târgul de Crăciun din Iași

În fiecare an, la Iași se desfășoară târgul de iarnă, care găzduiește un număr mare de expozanți ce oferă spre vânzare produse de artizanat, icoane, articole de marochinărie, produse de patiserie, dulciuri, produse lactate și din carne, preparate din pește, vin fiert, ceai, produse apicole, produse naturiste, fructe și conserve. Copiii se vor bucura de seri de colinde și de o mulțime de evenimente speciale cum ar fi Caravana lui Moș Crăciun sau Serbarea Pomului de Crăciun.

Vizitatorii târgului vor avea parte de spectacole prezentate de formații de datini și obiceiuri tradiționale, iar echipa lui Mos Crăciun va împărți cadouri copiilor prezenți. La Palatul Roznovanu se va desfășura evenimentul “Seri de colinde”, care a devenit deja o tradiție la târgul de Crăciun din Iași.

Dacă plănuiți o vacanță de Crăciun în Iași, există o mulțime de obiective turistice care merită vizitate: Mitropolia Moldovei, unde se află moaștele Sfintei Cuvioasa Parascheva, Biserica Trei Ierarhi, Parcul Copou – Teiul lui Eminescu, Palatul Alexandru Ioan Cuza și Castelul Sturdza.

Targul de Craciun din Iasi

9. Târgul de Crăciun din Arad

Târgul de Crăciun din Arad este considerat de localnici un adevărat paradis de lumini şi culori, sunete şi arome specifice sărbătorilor de iarnă. Pe lângă standurile cu suveniruri, unde se găsesc tradiționalele obiecte ce simbolizează Aradul, aici vei găsi mâncare delicioasă și băuturi calde. Gurmanzii se vor delecta cu numeroase produse tradiționale de patiserie, dulciuri și alte preparate delicioase.

Târgul se va desfășura în Parcul Mihai Eminescu și pe platoul Primăriei Municipiului Arad. Ca în fiecare an, pe platoul din fața Palatului Administrativ vor fi amplasați brazii de Crăciun, iar în parcul Mihai Eminescu vor fi amplasate  căsuțele de la târg, unde se vor putea distinge mai multe zone: o zonă destinată produselor și preparatelor gastronomice, un mini-orășel al copiilor și o zonă pentru spectacole. În orășelul copiilor va avea loc atelierul lui Moș Crăciun, unde cei mici vor putea picta și crea diverse obiecte cu tematică de Crăciun.

Targul de Craciun din Arad

10. Târgul de Crăciun din Constanța

Aflat abia la cea de-a doua ediție, târgul de Crăciun din Constanța se desfășoară în Piața Ovidiu, sub denumirea Christmas Market By The Sea.

Vizitatorii se pot bucura de concerte și spectacole, un târg tradițional cu decorații și produse de sezon, un patinoar, un carusel, un trenuleț, Căsuța lui Moș Crăciun, bradul de Crăciun și un loc special amenajat pentru donații.

Căsuța lui Moș Crăciun este un loc magic unde Moș Crăciun și ajutoarele sale așteaptă toți copiii să povestească ce cadouri își doresc să primească sub brad.

Targul de Craciun din Constanta

Originea târgurilor de Crăciun

Târgurile de Crăciun sunt originare din Austria și Germania și au început să fie organizate încă din secolul XIII. Cel mai vechi târg de Crăciun din Germania este cel de la Dresda, organizat pentru prima dată în anul 1434. De aici provine prăjitura tradiţională Christstollen, un fel de cozonac autohton.

Astfel, tradiţia de Weihnachtsmarkt (germ. Weihnacht = Crăciun, Markt = târg, piaţă) datează din Evul Mediu Târziu, când la începutul iernii se organizau târguri în aer liber, de unde oamenii se puteau aproviziona cu mâncare pentru iarnă, în special cu produse de măcelărie. În secolul al XIV-lea li se permite accesul la aceste târguri şi micilor artizani şi cofetari şi se deschid primele tarabe de unde se pot cumpăra cadouri, târgurile devenind așadar o atracție pentru întreaga familie.

De atunci, târgurile au evoluat și s-au răspândit în toată Europa, devenind principala atracție a iernii și un motiv de sărbătoare alături de persoanele dragi.

Ce târguri de Crăciun ai vizitat și care te-a impresionat? Lasă un comentariu în rubrica de mai jos.

0 comentariu

Citeste in continuare