Top 15 Cupluri Celebre din Istorie și Literatură

by Redactia B24FUN

Unele dintre cele mai frumoase cupluri din istorie și literatură au devenit parte a culturii populare. Este uimitoare forța de fascinație pe care o au unele cupluri din istorie și literatură, iar acest lucru se întâmplă, probabil, pentru că apelează tocmai la un sentiment atât de puternic precum iubirea.

Cupluri celebre din istorie și literatură – Top 15

1. Romeo și Julieta

De cele mai multe ori, tragedia este condiția sine qua non a iubirilor mari… Un alt cuplu celebru care dăinuie peste epoci și trenduri este cel al nefericiților Romeo și Julieta. Ei practic definesc iubirea, iar William Shakespeare le-a definit caracterele. Povestea este despre doi tineri îndrăgostiți, a căror apartenență familială reprezintă o piedică în calea împlinirii sufletești. Se îndrăgostesc la prima vedere, dar cele două familii extrem de bogate (din care făceau parte) erau rivale de zeci de ani. Pentru membrii acestor familii, iubirea lui Romeo și a Julietei era categoric imposibilă. Pentru că nu mai suportau chinul despărțirii, cei doi își iau viața.

Romeo si Julieta cupluri celebre din literatura

2. Tristan şi Isolda

Se povestește că, odată, demult, pe când domnea regele Arthur, Isolda (fata regelui Irlandei) fusese promisă în calitate de soție regelui Mark din Cornwell. Însă tocmai cel care a fost trimis să o aducă pe viitoarea soție în Cornwall, Tristan, nepotul Regelui Mark, i-a furat pentru totdeauna inima Isoldei. Pentru că dragostea lor nu se poate împlini oficial, Isolda se căsătorește și continuă relația cu Tristan fără să știe nimeni… până când regele află de adulter. Tristan este alungat de la curtea regelui, pleacă în Britania unde se apropie sufletește de Iseult, tocmai pentru că numele acesteia era aproape identic cu cel al marii lui iubiri. Tristan se însoară cu Iseult, fără să consume însă căsnicia, pentru că gândul și emoțiile lui erau departe, în ținutul Cornwall. Sfârșitul poveștii de dragoste dintre cei doi este unul tragic: Tristan se îmbolnăvește și trimite după Isolda cu speranța că numai ea îl poate vindeca. Semnul care îi arată că aceasta a acceptat împlinirea dorinței sale constă în ridicarea steagului alb al vasului; în caz contrar, vasul trebuia să aibă steaguri negre. Isolda acceptă să meargă la Tristan dar, din nefericire, Iseult își minte soțul, spunându-i că steagurile aveau culoarea neagră. El moare de durere la scurt timp – înainte că Isolda să ajungă – iar imediat după, suferința pe care o purta Isolda îi aduce și ei sfârșitul.

Tristan şi Isolda - Cupluri celebre din istorie

3. Paris şi Elena

Povestea de dragoste dintre Paris și Elena din Troia este descrisă cu superbe detalii în „Iliada” lui Homer – una dintre cele mai frumoase legende grecești. Elena din Troia era măritată cu Menelaus, regele Spartei, iar Paris era fiul regelui Priam din Troia. Tânărul chipeș se îndrăgostește de Elena și o răpește. Legenda spune că, imediat cum au aflat, grecii au pornit un mare război împotriva Troiei pentru a o recupera pe Elena. Ce s-a întâmplat cu Elena nu se ştie sigur – unii susţin că a fost readusă în Sparta, unde a trăit cu regele Menelau, alţii spun că, după distrugerea Troiei, a fugit în Asia Mică.

Paris şi Elena - Cupluri celebre din istorie si literatura

4. Marcus Antonius și Cleopatra

Memorabila relație dintre Marcus Antonius și Cleopatra a fost așternută pe hârtie de dramaturgul William Shakespeare și, astfel, a devenit cunoscută întregii lumi. Cei doi confirmă credința că cele mai pasionale iubiri se înfiripă la prima vedere. Romanii nu au fost de acord cu pasiunea dintre cei doi, văzând relația lor ca pe un resort de creștere a puterii egiptenilor. Cu toate astea, cei doi s-au căsătorit, dar sfârșitul a fost tot unul tragic. În timpul luptei împotriva lui Octavian, Marc Antoniu a fost fals informat despre moartea Cleopatrei și, îndurerat, a căzut în propria sabie. La rândul ei, Cleopatra s-a sinucis atunci când a aflat de moartea iubitului.

marcus antonius si cleopatra cuplu celebru din istorie

5. Napoleon și Josefine

Napoleon Bonaparte nu avea mai mult de 26 de ani când s-a căsătorit din interes cu Josefine, mai în vârstă, dar și mult mai bogată decât el. Doar că viața l-a luat prin surprindere, făcându-l să se îndrăgostească nebunește de această. Contrar așteptărilor, cei doi s-au despărțit pentru că Josefine nu îi putea oferi lui Napoleon un urmaș, purtând totuși iubirea reciprocă în inimile lor.

Napoleon bonaparte și Josefine cuplu celebru din istorie

6. Ulise și Penelopa

Foarte puțini iubiți ar aștepta 20 de ani ca să poată fi împreună, așa cum au făcut-o Ulise și Penelopa. Cea din urmă îl așteaptă pe Ulise să se întoarcă din război, făcând față celor 108 pețitori care doreau să își împartă viața cu ea. În același timp, Ulise îi rămâne fidel, refuzând o vrăjitoare care îi promitea tinerețe veșnică și iubire eternă.

Ulise si Penelopa cuplu celebru literatura

7. Scarlett O’Hara și Rhett Butler

Cine nu a auzit măcar o dată de romanul „Pe aripile vântului” al scriitoarei americane Margaret Mitchell? Sau de controversata poveste de dragoste, împletită cu resentimente, dintre Scarlett O’Hara și Rhett Butler? Probabil că nu există cineva care să nu fi auzit măcar de replica de la sfârșitul cărții, spusă de Scarlett cu dorința că nu va pierde totuși iubirea lui Rhett: „Și mâine este o zi”. În timpul războiului civil, cei doi își împărtășesc sentimente de iubire pătimașă, dar niciodată finalizată din pricina capriciilor frumoasei Scarlett.

Scarlett O'Hara și Rhett Butler cuplu celebru din literatura

8. Ela şi Ştefan Gheorghidiu

Un alt cuplu celebru, de această dată din literatura română, este format de Ela și Ștefan Gheorghidiu, din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război„. Autorul Camil Petrescu zugrăvește iubirea ideală a tânărului student la filosofie. Prins în mrejele emoționalului și disprețuitor cu atitudinea burgheză privind aranjamentele sociale, Ștefan manifestă o iubire posesivă, ușor bolnăvicioasă, de care numai războiul îl salvează. O iubire pentru care ar și ucide.

Ela şi Ştefan Gheorghidiu Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi cuplu literatura romana

9. Allan şi Maitreyi

O poveste de iubire exotică, între un tânăr ajuns în India și Maitreyi Devi, fiica unui mare filozof indian. Romanul erotic scris de Mircea Eliade este, de fapt, un jurnal în care naratorul descrie experiențele trăite în India, unde cunoaște iubirea irepetabilă și totodată suferința acerbă. Cei doi nesocotesc convențiile sociale, se logodesc împotriva legii, dar tatăl fetei pune capăt relației, alungându-l pe Allan (alter ego-ul naratorului), care, îndurerat, se refugiază în Himalaya pentru o vreme ca pustnic, în timp ce Maitreyi este supusă pedepselor crudului ei tată, după care se mărită forțat. Sufletul tânărului va rătăci pentru mulți ani în suferință și cu incertitudini privind ochii iubitei lui, Maitreyi, despre care se întreabă (după trecerea multor ani) dacă ea chiar l-o fi iubit cu adevărat.

Allan şi Maitreyi cuplu din literatura

10. Luceafărul și Cătălina

Deși este impropriu să vorbim despre un cuplu în cazul Luceafărului lui Mihai Eminescu și al Cătălinei, nu putem să nu ne oprim asupra tainicei fascinații pe care o simte „prea frumoasa fată…/ mândră-n toate cele,/ Cum e Fecioara între sfinți /Și luna între stele” față de Luceafăr. Hyperion este pregătit să ofere chiar nemurirea sa „în schimb pe-o sărutare”, însă Cătălina nu-și poate depăși condiția. Perfecțiunea ființei celeste este preferată doar ca obiect al contemplării, însă când este vorba despre a experimenta jocul iubirii, Cătălin, „viclean copil de casă”, este mult mai potrivit.

Luceafarul si Catalina cuplu literatura romana eminescu

11. Grace Kelly și Prințul Rainier de Monaco

Grace Kelly a rămas în istoria Hollywood-ului drept una dintre cele mai frumoase, talentate și senzuale actrițe. Marele regizor Alfred Hitchcock a distribuit-o în în trei filme care i-au cimentat statutul de celebritate. Grace Kelly și prințul Rainier de Monaco s-au întâlnit în 1955, în timpul festivalului de la Cannes. Cei doi s-au căsătorit un an mai târziu, iar evenimentul a fost grandios. Ea avea 26 de ani, iar el 32 de ani. Grace Kelly a fost nevoită să renunțe la cariera de actriță pentru a se concentra pe viața de familie. Astfel, ea i-a dăruit prințului de Monaco trei moștenitori: pe Caroline, pe Albert și pe Stephanie. Pe 14 septembrie 1982, în timp ce se afla în mașină cu fiica, Stephanie, Grace a suferit un atac cerebral și a intrat cu mașina în stâncile care mărgineau drumul pe serpentinele Coastei de Azur. După o zi în comă, prințesa Grace Kelly s-a stins din viață la vârsta de 52 de ani, dar, din fericire, fiica sa a scăpat nevătămată.

Grace Kelly și Prințul de Monaco cupluri celebre istorie

12. Marie și Pierre Curie

Aceasta este o poveste despre parteneri în dragoste și știință. În imposibilitatea de a-și continua studiile în Polonia, deoarece universitățile nu admiteau femei, Maria Sklodowska Curie a călătorit la Paris în 1891 pentru a studia la Sorbona. Marie își petrecea fiecare oră liberă citind în bibliotecă sau în laborator. Aceste calități i-au atras atenția lui Pierre Curie, directorul unuia dintre laboratoarele unde Marie lucra. Pierre s-a îndrăgostit nebunește de Marie și i-a făcut mai multe cereri de căsătorie. În cele din urmă s-au căsătorit în 1895 și și-au început faimosul parteneriat. În 1898 au descoperit poloniu și radiu. Soții Curie și savantul Henri Becquerel au câștigat un premiu Nobel pentru fizică în 1903 pentru descoperirea radioactivității. Când Pierre a murit în 1904, Marie a promis să își continue munca. A luat locul soțului ei la catedra din Sorbona, devenind prima profesoară a școlii. În 1911 a devenit prima persoană care a câștigat un al doilea premiu Nobel, de data aceasta pentru chimie. Ea a continuat experimentele în laborator și a ținut prelegeri până la moartea sa, în 1934, în urma leucemiei.

Marie și Pierre Curie cupluri celebre istorie

13. Regina Victoria și Prințul Albert

Această poveste de dragoste este despre o regina Angliei, care a jelit moartea soțului ei timp de 40 de ani. Victoria era o fată plină de viață, veselă, pasionată de desen și pictură. Ea a urcat pe tronul Angliei în 1837 după moartea unchiului ei, regele William IV. În 1840, s-a căsătorit cu primul său văr, prințul Albert de Saxe-Coburg-Gotha. Deși la început prințul Albert nu era popular în anumite cercuri pentru că era german, a ajuns să fie admirat pentru cinstea, hărnicia și devotamentul față de familia sa. Cuplul a avut nouă copii. Victoria și-a iubit foarte mult soțul. Când Albert a murit, în 1861, Victoria a fost devastată. Nu a apărut în public timp de trei ani. Retragerea ei extinsă a generat critici publice considerabile. Cu toate acestea, sub influența premierului Benjamin Disraeli, Victoria a reluat viața publică, deschizând Parlamentul în 1866. Dar Victoria nu a încetat niciodată să-și jelească prințul iubit, purtând negru până la moartea ei, în 1901. În timpul domniei sale, cea mai lungă din istoria engleză, Marea Britanie a devenit o putere mondială în care „soarele nu a apus niciodată”.

Regina Victoria si Printul Albert cuplu celebru istorie

14. Jane Eyre și Rochester

În celebrul roman Jane Eyre al scriitoarei britanice Charlotte Bronte, două personaje solitare găsesc un remediu pentru singurătate unul în compania celuilalt. Jane este o orfană abuzată, angajată ca guvernantă la castelul unui gentleman bogat, Edward Rochester. Pe măsură ce devin tot mai apropiați, Rochester dezvăluie o inimă sensibilă sub exteriorul său dur. În ziua nunții lor, Jane descoperă îngrozită că bărbatul este deja căsătorit. Suferind teribil, Jane fuge, dar mai târziu se întoarce, după ce un incendiu îngrozitor a distrus conacul lui Rochester. În urma incendiului, soția acestuia moare, iar el rămâne orb. Într-un final, dragostea triumfă, iar cei doi se reunesc și își trăiesc zilele în binecuvântare împărtășită.

Jane Eyre si Rochester cupluri celebre literatura

15. Maria Callas și Aristotel Onassis

Marea soprană Maria Callas și omul de afaceri grec Aristotel Onassis au avut parte de o poveste de iubire tumultoasă, demnă de un roman de dragoste cu final tragic. Maria și Ari s-au cunoscut în 1957, când amândoi erau deja căsătoriți, dar asta nu a stat în calea unei mari iubiri. După ce fiecare divorțează, Maria speră ca Onassis să o ceară în căsătorie, dar grecul o umilește public, declarând că soprana își face iluzii. De-a lungul celor nouă ani de relație presărați cu promisiuni, certuri și împăcări, Maria devine tot mai fragilă și cade în depresie. În 1965, Maria a cântat pentru ultima dată pe o scenă din Londra. Vocea sa a fost afectată de tumultul relației sale de iubire. În 1968, Onassis o sfidează din nou atunci când decide să o ia de soție pe Jackie Kennedy, soția fostului președinte american John F. Kennedy, chiar pe insula preferată a Mariei Callas, Skorpios. După moartea fiului lui Onassis, grecul se refugiază în băutură și moare din cauza unei pneumonii la vârsta de 69 de ani. Maria Callas a fost devastată și s-a retras la Paris, unde a murit, doi ani mai târziu, în 1977. Deși au existat zvonuri că marea soprană s-ar fi sinucis, Placido Domingo, bunul ei prieten, a declarat că Maria “nu avea nevoie să se sinucidă. Era destul să se lase să moară de durere”. Un final ce pare inspirat de o tragedie greacă.

Maria Callas si Aristotel Onassis cuplu celebru istorie

Care este cuplul tău favorit din istoria și literatura universală?

0 comentariu

Citeste in continuare