Valul de credite imobiliare si de nevoi personale care au fost acordate in ultimii ani de catre banci aproape oricui le-a cerut, incepe acum sa isi arate repercursiunile. Situatia de datornic este o constanta pentru romani, indiferent de varsta, de studiile sau de ocupatia acestora. Exista insa acea categorie de datornici reticenti la a-si impartasi problemele financiare cu familia sau cu prietenii. Se inchid in sine si inceasrca sa gaseasca o solutie de rezolvare pentru situatia disperata in care se afla.
Tot acest stres si disconfort emotional inutil poate fi evitat daca datornicii apeleaza la ajutorul celor de la KRUK Romania, una din putinele companii care empatizeaza cu nevoile si cu framantarile datornicilor.
Cum reactioneaza datornicii cu o personalitate interiorizata
In fata posibilitatii unei executari silite, in fata unei probleme de natura financiara destul de grava cu posibile repercursiuni nefaste asupra intregii familii, datornicii reactioneaza in mod diferit. Unii ascund problemele financiare inclusiv de sot sau sotie, altii se exteriorizeaza si cauta orice solutie de ajutor din partea celor din jur.
Una din cele mai des intalnite forme de combatere a stresului este evitarea informatiilor despre datorie in sine. Datornicii nici nu spun celor din jur si nici nu vor sa stie ei insisi cat de mare este datoria care s-a acumulat, evitand total acest subiect cu cei dragi. De asemenea, bugetul familiei devine un subiect delicat, pentru care se isca numeroase discutii in contradictoriu. Cei care incearca sa pretinda ca problema nu exista se vor confrunta pe termen lung cu consecinte dezastruoase, deoarece datoriile se acumuleaza si astfel se diminueaza sansa gasirii unei solutii pe cale amiabila.
O alta abordare a datoriilor
Un alt tip de reactie la stresul cauzat de datorii este acela ca datornicii se concentreaza asupra emotiilor. A confunda dorintele cu realitatea, a spune tuturor despre situatia jenanta sau chiar disperata prin care trec, a incerca sa gaseasca o solutie cat mai rapida, nu face altceva decat sa accentueze stresul datornicilor, sa ii cufunde in depresie, in anxietate, si sa nu mai reuseasca sa gandeasca limpede, in perspectiva.
Datornicii trebuie sa abordeze problema cu cat mai mult tact si diplomatie, sa verifice modul in care se gandesc la propriile lor probleme, sa realizeze daca gandirea lor se bazeaza pe fapte evidente sau nu, daca altii percep situatia ca fiind la fel de dramatica, sa isi schimbe modul de gandire in cazul in care acesta le afecteaza sanatate si sa evite conflictele inutile, atat cele interioare, cat si cele cu persoanele dragi.
Natura le-a oferit oamenilor o multitudine de modalitati de a face fata emotiilor, insa numai cateva dintre acestea sunt benefice sanatatii lor. Inainte de a se exterioriza sau de a se interioriza in ceea ce priveste gestionarea unei datorii, acestia ar trebui sa se gandeasca la faptul ca stresul nu le face bine nici in ceea ce priveste viata sociala, profesionala, nici in ceea ce priveste sanatatea, concentrarea si dispozitia de zi cu zi.