Sarbatoarea Pastelui reprezinta prilejul unui adevarat festin la noi, la romani; ni se reunesc familiile, ne vizitam si suntem vizitati de prieteni, ocazii in care ospitalitatea traditionala specifica se manifesta de cele mai multe ori prin mese copioase.
Maria Spiridon, Dietetician Centrul Medical Medsana
Numai ca mancarurile traditionale de Paste vin dupa o perioada de post si dupa o iarna lunga, in plus cantitatile ingerate sunt mult mai mari decat de obicei, motiv pentru care abuzul alimentar declanseaza suferinte gastrointestinale noi sau mai vechi. Daca un adult perfect sanatos poate face indigestie sau intoxicatie aliementara, situatia poate deveni dramatica in cazul unei persoane din categoriile de risc, cu precadere in cazul unei femeie insarcinate sau a unui copil.
Iata de ce reguli trebuie sa tinem cont in aceasta perioada cand avem un copil in familie. In general, necesita o atentie sporita copilul sub 3 ani si copiii de orice varsta care au anumite afectiuni gastrointestinale sau intolerante / alergii alimentare. Daca si copilul dumneavoastra are astfel de probleme, este bine sa intrebati medicul curant, deoarece acesta stie cel mai bine si va poate sfatui.
Alcoolul
Alcoolul este interzis copiilor de orice varsta. Sunt mamici care adauga in timpul prepararii carnii alcool; atentie la acest lucru! De asemenea, sunt copii mici care consuma din paharele parintilor sau musafirilor – nu trebuie lasati nesupravegheati deoarece intoxicatia cu alcool la copii este o urgenta si, in plus, daca copilul se afla sub tratament cu diferite substante (de exemplu, paracetamol, antibiotice), atunci alcoolul creste riscul de leziuni hepatice.
Carnea de miel
Desi preparatele de Paste sunt foarte atragatoare, sa nu uitam ca nu avem voie sa ii dam carne de miel sau preparate care contin carne de miel copilului sub 3 ani, deoarece este o carne greu de digerat. In plus, preparatele contin o multime de condimente (precum piperul) care nu sunt recomandate copilului la aceasta varsta. Probleme de digestie pot sa apara si la copii peste varsta de 3 ani. De aceea, este bine ca mesele care contin preparate pe baza de carne de miel sa fie echilibrate si sa contina si multe verdeturi (salate, de exemplu).
Sa nu uitam ca un copil trebuie sa manance 2 oua pe saptamana si, in general, nu preparate cu oua crude (fie ca vorbim de ou intreg sau doar de galbenus sau albus, cum regasim in maioneza sau anumite creme de prajituri sau spuma de fructe). Regasim oul in mancare (de exemplu drob, salate, ou vopsit), dar si in prajituri. Trebuie avut grija ca, per total, copilul sa nu depaseasca, indiferent de varsta lui, cantitatea recomandata.
In plus, trebuie sa va asigurati intotdeauna ca: 1. ouale sunt proaspete (sau in termenul de valabilitate) si din surse sigure pentru a evita imbolnaviri si 2. le-ati spalat bine cu apa si sapun inainte de a le pune in frigider (pentru a evita contaminarea celorlalte alimente cu vreun agent patogen – de exemplu, salmonella).
De asemenea, vopseaua pe care o folositi trebuie sa fie certificata si avizata pentru uz alimentar, deoarece sunt nenumarate surse de vopsea de oua nealimentara, care este toxica. Puteti folosi metode traditionale (foi de ceapa, frunze de nuc).