În sezonul cald, marea și apa în general devin obiective de neratat pentru pasionații de fotografie. Dacă îți dorești să surprinzi un peisaj sau o imagine de detaliu care să includă picături, reține că tehnica de fotografiere a apei are câteva secrete pe care e bine să le știi.
Dacă ești în vacanță la mare, la ocean sau la un lac ori plănuiești o drumeție unde vei întâlni râuri și cascade, îți oferim mai jos 5 sfaturi utile pentru fotografierea apei, care să te ajute să realizezi cele mai spectaculoase imagini:
Folosește subexpunere atunci când fotografiezi apă
Apa este un subiect inedit de surprins în fotografii, dar cu toate acestea există numeroase aspecte de luat în calcul, precum durata de expunere sau lumina naturală, indiferent de aparatul foto pe care-l deții. Pentru a putea focaliza mai precis un anumit detaliu, atașează un obiectiv camerei tale. Dacă ai un model de Panasonic, atașează-i un obiectiv pentru Panasonic adaptat în funcție de ceea ce îți dorești să obții în imaginile tale. La fel și pentru alte mărci de aparate foto.
Este recomandat să folosești subexpunerea atunci când imortalizezi apa, mai ales dacă vorbim despre valurile mării înspumate sau de o cascadă. Pentru mișcarea apei, este indicat să utilizezi un timp de expunere rapid de aproximativ 1/500 de secunde. Altfel, există riscul ca picăturile să se transforme în puncte estompate și detaliile să nu fie vizibile în fotografiile tale. Redu timpul de expunere și ține aparatul foto nemișcat sau, dacă poți, folosește un trepied pentru a fixa camera. În ceea ce privește lumina, zorii zilei sau apusul sunt momente propice pentru a imortaliza chiar și cele mai mici detalii.
Surprinde reflexiile apei în diverse moduri
Claritatea reflexiilor apei depinde foarte mult de felul în care încadrezi, dar și de cât de sus ții aparatul foto. Folosește un unghi înalt pentru a obține o precizie a detaliilor care însoțesc apa. Tot ce se vede deasupra apei se va observa și în apă și astfel vei obține oglinda perfectă. Cele mai reușite imagini cu reflexii se realizează în ape liniștite. Poți surprinde fotografii spectaculoase chiar și într-o baltă, cu ajutorul imaginilor oglindă.
În cazul în care vrei să experimentezi, optează pentru cadre care să nu aibă simetrie, ci să surprindă un anumit detaliu în reflexia apei. Joacă-te cu reflexiile pe apă și pune-ți creativitatea la încercare!
Captează apa în mișcare pentru un efect spectaculos
Apa îți poate oferi și imagini statice, și fotografii dinamice. Dacă îți îndrepți atenția spre realizarea celei de-a doua categorii, află că trebuie să alegi o viteză de declanșare mai rapidă. Așa cum descriam și mai sus, în cazul în care intenționezi să surprinzi valurile care se sparg de niște stânci, de exemplu, capturează mișcarea lor cu o expunere potrivită.
Nu uita de măsurile de siguranță
Obiectele electronice se țin departe de apă, acesta este un lucru știut. Totuși, dacă îți iei aparatul foto cu tine pentru a fotografia marea înspumată sau o cascadă, asigură-te că-l protejezi de eventuale incidente neplăcute. O folie subțire de celofan poate rezolva situația, astfel încât nici măcar o picătură să nu pătrundă în interiorul dispozitivului.
Apa este un subiect demn de imortalizat, iar dacă iubești arta fotografiei sigur îți vei dori să obții cele mai spectaculoase imagini. Inspiră-te din sfaturile de mai sus și nu uita să aduci un plus de originalitate fiecărei poze. Lasă-ți imaginația și creativitatea să se vadă în albumul tău foto care are ca personaj central marea, oceanul, un lac, un râu, o cascadă sau… o simplă baltă după o ploaie de vară.