Nu exista petrecere sau ocazie fara bauturi. Importanta unei bauturi de calitate se vede atat in atmosfera, cat si in experienta gastronomica. Vinul este una dintre cele mai populare alegeri, indiferent de ocazie. Este destul de alcoolizat pentru a dezlega limba si a facilita socializarea, destul de variat pentru asocieri reusite cu mancarea si indeajuns de aromat pentru a incanta papilele gustative. In afara de calitate, in alegerea vinului conteaza si contextul. Unele ocazii permit consumul unui vin corpolent, in timp ce in alte situatii vinurile slabe si usoare sunt mai potrivite. Indiferent daca te pricepi la vinuri sau esti doar bautor ocazional, trebuie sa cunosti care sunt criteriile de alegere a vinului pentru diferite ocazii.
Contextul social si persoanele cu care te intalnesti
Alegerea vinului se face si in functie de natura ocaziei si de persoanele care participa. Un vin de colectie sau unul din gama de vinuri rose de la CramaGirboiu.ro este potrivit pentru o intalnire de afaceri cu clienti sau parteneri ori pentru intalnirile care au ca miza negocierea unor contracte. Nu doar dragostea trece prin stomac, ci si impresiile despre ceilalti. Oamenii te plac daca le oferi produse alimentare si bauturi de calitate si devin mai deschisi.
Intr-un context informal, ca de exemplu o petrecere cu prietenii sau un dejun cu membrii familiei, sunt potrivite vinurile care plac si persoanelor fara experienta prea multa. Alege un vin bun, dar cu arome usor identificabile, care se gasesc si in vinurile populare. Un vin dulce, demidulce sau un rose este, de obicei, pe placul tuturor.
Locul in care are loc evenimentul
Selectarea vinului potrivit depinde si de locul in care se desfasoara evenimentul. La un restaurant poti bea tot felul de vinuri, dar la o petrecere la piscina se potrivesc mai degraba bauturile usoare, ca spumantele si vinurile albe. La iarba verde, daca nu se face gratar, se servesc preparate usoare tipice pentru un picnic, ca mezeluri, branzeturi si sandvisuri. Prin urmare, trebuie sa asociezi vinuri potrivite. Pinot Noir, celebrul soi rosu, evidentiaza gustul branzeturilor, iar merlotul se potriveste cu preparatele din carne de pasare, ca snitelele.
Si rose-ul este bun alaturi de sandvisuri cu carne sau alte preparate cu proteine animale. Daca ati luat la voi tarte dulce–acrisoare si branzeturi proaspete, atunci serveste un vin alb dulce sau un rose ca Busuioaca de Bohotin. Alaturi de mezeluri un vin Sangiovese este ideal.
Tipul de preparate care se servesc
Cel mai important criteriu de alegere al vinului ramane meniul. Fiecare ocazie are alt tip de mancaruri. Pentru preparatele slabe, vinul alb, cu putin alcool, este cel mai potrivit. Vinul rosu si corpolent insoteste preparatele grase. La o petrecere cu prietenii, daca servesti pizza, un vin rosu demidulce este ideal. Daca organizezi o masa festiva si servesti preparate sofisticate, trebuie sa tii cont de natura acestora. De exemplu, fructele de mare in sos de unt merg bine cu un Riesling, in timp ce o Feteasca Regala poate innobila un un pui cu ierburi aromatice copt la cuptor sau un file de salau in crusta.
Amploarea evenimentului
Numarul de persoane care participa la un eveniment conteaza in alegerea vinului. Daca sunt putine, te poti adapta la preferintele lor, dar daca sunt multe trebuie sa tii cont mai mult de preparate si mai putin de preferinte. Un cupaj se poate dovedi alegerea corecta, in functie de mancarea servita. De exemplu, daca in meniu domina preparatele usoare, un cupaj de vinuri albe este alegerea corecta.
Alegerea vinului potrivit in functie de ocazie nu este mereu un lucru usor. Tine cont de criteriile de mai sus pentru a nu da gres.