Vorbim adesea despre formarea profesională, deși nu întotdeauna știm cum se definește acest concept. Îți spunem în acest articol ce este și ce este important de reținut.
Ce este formarea profesională
Formarea profesională este o formă de educație continuă, care merge în paralel cu sistemul de învățământ. Scopul formării profesionale este acela de a crește competența angajaților în plan profesional, iar acest lucru se poate face prin intermediul cursurilor și programelor de pregătire (prin intermediul cursurilor CELT de exemplu).
Scopurile pregătirii profesionale
Există și alte scopuri ale pregătirii profesionale, dincolo de creșterea competenței angajaților în plan profesional:
- stimularea mobilității forței de muncă;
- adaptarea la o piață a muncii în continuă schimbare, mai ales în contextul globalizării;
- reconversia profesională;
- evitarea șomajului;
Formele de formare profesională
Evident, există mai multe forme de formare profesională, în principal pentru că există mai multe domenii de activitate profesională. Iată câteva exemple:
- cursuri organizate de către angajator;
- cursuri organizate de serviciile de formare profesională;
- stagii de pregătire profesională;
- stagii de practică;
- programe de coaching;
- programe de training;
- programe de mentoring;
- stagii de internship.
Ce spun prevederile legale despre formarea profesională
Există mențiuni legale cu privire la formarea profesională a angajaților. Aceste prevederi legale precizează că:
- angajatorii sunt obligați să organizeze astfel de programe de formare profesională, cel puțin o dată la 2 ani (dacă numărul angajaților depășește 21);
- angajatorii sunt obligați să organizeze astfel de activități cel puțin o dată la 3 ani, dacă numărul angajaților este mai mic de 21;
- planul de formare profesională este anexă a contractului colectiv de muncă;
- cei care plătesc cheltuielile de participare la programele de formare profesională sunt angajatorii, dacă cursurile și stagiile de formare profesională se desfășoară la inițiativa angajatorului;
- în timp ce participă la asemenea programe de formare profesională, angajații beneficiază de drepturile lor salariale;
- intervalul de timp în care participi la programele de formare profesională este considerat vechime în muncă și reprezintă stagiu de cotizare pentru sistemul asigurărilor sociale de stat;
- în cazul în care angajatul a beneficiat de un curs de formare profesională la inițiativa angajatorului, salariatul are obligația de a rămâne să lucreze în compania care i-a plătit cursul pentru perioada stabilită prin actul adițional care se atașează contractului de muncă. În cazul în care salariatul nu respectă acest lucru și pleacă din companie înainte de împlinirea acelui termen, acesta trebuie să suporte cheltuielile suportate cu formarea sa profesională;
- dacă salariatul are inițiativa participării la un curs de formare profesională, acesta trebuie să notifice angajatorului acest lucru. Angajatorul trebuie să răspundă în cel mult 15 zile dacă salariatul poate participa la aceste cursuri și dacă compania le va plăti integral sau parțial.
Contractele speciale de formare profesională
Codul Muncii prevede două tipuri de contracte speciale de formare profesională, la care se poate apela dacă compania este cea care organizează cursurile respective:
- contractul de calificare profesională: este un document prin care angajatul se obligă să urmeze cursurile de formare profesională pentru a obține o anumită calificare.
- contractul de adaptare profesională: este un document care se referă la angajații care sunt la început de drum profesional sau abia sunt veniți în companie și care au nevoie de adaptare. Contractul se încheie atunci când angajatul semnează contractul de muncă. Acest act se încheie pe o durată determinată, dar care nu poate fi mai mare de un an. La expirarea acestui termen, angajatul este supus unei evaluări.
Din ce în ce mai multe companii oferă angajaților cursuri lingvistice – iar cele mai populare cursuri sunt cele de limba engleză și limba germană. Dacă dorești să afli nivelul tău de limba engleză – poți realiza testul online gratuit aici.
Ești curios să afli ce formări profesionale poate avea un profesor de limba engleză?
În funcție de experiența didactică, poate susține:
Seria de module Teaching Knowledge Test – Modulul 1, 2, 3, CLIL și Young Learners
CELT-P: Certificate in English Language Teaching – Primary – curs de lungă durată
CELT-S: Certificate in English Language Teaching – Secondary – curs de lungă durată
Examenul Cambridge English C1 Advanced (CAE)
Examenul Cambridge English C2 Proficiency (CPE)
DELTA Module 1 (examen pentru profesori cu experiență)