Sibiu este una din destinațiile preferate de turiști, atât români cât și străini pentru a petrece vacanța. Deși majoritatea sunt atrași de farmecul cetății Sibiului, zona oferă multe alte posibilități de a petrece timpul liber.
Fie ca este vorba de planificarea unei excursii pe weekend sau o vacanță de mai multe zile, Sibiu are o ofertă generoasă, de unde pot alege și cei mai exigenți turiști.
- Centrul vechi al Sibiului. Un tur ghidat al Sibiului este o buna oportunitate de a învăța mai mult despre istoria de peste 800 de ani a orașului, de a afla de la un ghid de turism local aspecte necunoscute din viața orașului sau din spatele clădirilor istorice. Dacă doriți să explorați singuri orașul vechi, nu trebuie să ratați Piața Mare, cu muzeul Bruckenthal, Piața Mică cu Podul Minciunilor, Piața Huet cu a sa casă a calfelor, Strada Cetății, cu ultimele ziduri medievale aflate în continuare în picioare sau Orașul de Jos, cu străzile înguste, mărginite de case vechi, cu acoperișuri cu lucarne în formă de ochi.
- Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu, sau mai pe scurt Muzeul Astra, este un loc ce nu trebuie ratat în timpul unei vacanțe în Sibiu. Întins pe mai mult de 100 de hectare, într-un cadrul natural deosebit, în mijlocul Pădurii Dumbrava, Muzeul Astra este în egală măsură o expoziție în aer liber, parc și un spațiu viu, în care administrația muzeului organizează evenimente prin care încearcă să recreeze viața satului românesc de altădată.
- Muzeul Brukenthal este primul muzeu deschis pe teritoriul României de azi în 1817 (în acel moment Sibiul făcea parte din Imperiul Austriac). Este un muzeu de artă ce găzduiește colecțiile baronului Samuel von Bruckenthal, fostul guvernator al Transilvaniei. Acestora li s-au adăugat mai recent opere de artă aparținând artiștilor transilvăneni și al pictorilor români clasici, ca de exemplu: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Hans Mattis-Teutsch, Corneliu Mihăilescu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza. Dintre artiștii europeni clasici care au expuse picturi la Muzeul Bruckenthal, îi putem aminti pe Rubens, Brueghel cel Tânăr, van Eyck, Memling, Jordaens, Tizian sau Veroneze.
- Mărginimea Sibiului este un o zonă formată din 17 sate vechi românești, situate între oraș si munții. Una din activitățile tradiționale din zonă este de secole păstoritul, dealurile și munții din împrejur fiind în continuare împânzite de stâne și colibe de vară. În Mărginime se poate ajunge rapid cu mașina, cel mai apropiat sat, Rășinari, fiind situat la 15 minute de Sibiu. În Rășinari, va puteți plimba pe ulițele pietruite ale satului, așa cum au făcut-o și Emil Cioran sau Octavian Goga, personalități ale culturii române care s-au născut si trăit in Rășinari. Duminica puteți merge în Gura Râului, pentru a admira sătenii care încă îmbracă costumul popular în zi de sărbătoare. Iar din Gura Râului, puteți merge în Sibiel, pentru a vizita un muzeu unic în România și probabil în lumea, Muzeul Icoanelor pe sticlă, muzeu ce găzduiește o expoziție de aproape 600 de icoane, colecționate prin sârguința preotului Zosim Oancea, începând cu anii 60.
- Valea Hârtibaciului. Mai puțin cunoscută decât Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului este o zonă cu sate săsești (fără prea mulți sași din păcate în acest moment), situată între râul Olt la sud si Valea Târnavei la nord. Ajunși în zonă, puteți căuta pe harta satul Nucet, și de dealurile înconjurătoare va puteți bucura de o priveliște splendidă asupra Munților Făgăraș și a râului Olt ce curge de-a lungul munților, înainte de a-i traversa prin Valea Oltului. Apoi, puteți merge în Hosman, pentru a vizita biserica fortificată săsească și, dacă aveți noroc, puteți face o plimbare cu mocănița, care până în anii 90 lega Sibiului de Sighișoara
- Bisericile fortificate săsești. Sașii sunt o populație vorbitoare de o limbă din aceeași familie cu limba germană, ajunși în Transilvania din vestul Europei (Flandra, Mosela, Luxemburg, părți ale Germaniei de azi) începând cu secolul 12, la invitația regelui maghiar. După al doilea război mondial, populația săsească a scăzut dramatic, fie din cauza deportărilor in Siberia, imediat după război, fie prin plecări voluntare in Germania în anii 70 și după 1989. Din acest motiv, în zonele rurale populate altădată cu populație săseasca, nu a mai rămas martor al trecerii lor decât locuințele cu arhitectură specifică și bisericile fortificate. Bisericile fortificate săsești din Transilvania sunt un fenomen unic în lume, atât prin numărul lor (au existat aproximativ 300 de biserici) cât și prin prisma elementelor de arhitectură militară construite pentru a proteja biserica și comunitatea. O parte din bisericile fortificate săsești sunt incluse pe lista UNESCO, iar 2 dintre acestea se află în județul Sibiu: biserica din Valea Viilor și Biserica din Biertan. Dacă vă aflați in drum spre Sighișoara, vă recomandăm o oprire la Biertan. Biserica fortificată seamănă cu un castel din povești, iar în interiorul zidurilor veți găsi lucruri foarte interesante. Camera cuplurilor ce doreau să divorțeze, cel mai mare altar poliptic din Transilvania, lacătul de la ușa sacristiei sau simbolurile în pictura murală sunt doar câteva din elementele care să vă atragă pașii înspre vizitarea bisericii fortificate.
- Transfăgărășan. Cel mai frumos drum din lume, potrivit celor de la Top Gear traversează Muntii Făgăraș de la nord la sud, partea nordică fiind situată în județul Sibiu. Construit pentru a avea un rol mai degrabă militar în anii 70, drumul a devenit rapid o atracție turistică în sine, fiind parcurs în fiecare an, din iulie până în noiembrie de turiști din toată lumea, veniți să se bucure de priveliștile montane splendide oferite de drumul care atinge altitudinea de 2000 de metri la Balea Lac.
- Via Transilvanica este o rută de drumeție recent deschisă la inițiativa asociației Tășuleasa Social, ce unește România de la nord la sud, de la Putna la Drobeta Turnu Severin. O porțiune din Via Transilvanica trece prin nordul județului Sibiu unind Sighișoara cu Florești, Mâlâncrav, Biertan, Richiș, Mediaș, Bazna, Copșa Mica, Axente Sever și Micăsasa. Traseul poate fi parcurs atât la pas, cât și cu bicicleta sau călare fiind deschis iubitorilor de drumeții în natură, indiferent de experiență sau condiție fizică, fiecare putând străbate porțiuni de diferite lungimi, alese în prealabil. Dacă aveți nevoie de ghid pe Via Transilvanica, puteți apela la cei de la sibiutourguide.com, agenție de turism din Sibiu, care printre altele organizează și drumeții pe această rută turistică.
- Munții Făgăraș. Pentru iubitorii de drumeții montante cei mai înalți munți din România sunt deosebit de atrăgători, iar o bună parte din acești munți sunt situați in județul Sibiu. Posibilitățile de drumeție sunt generoase, de la traversarea crestei principale în mai multe zile, până la drumeții ușoare în jurul lacului Bâlea sau către cabanele de la înălțime.
- Păltiniș este prima stațiune montană de pe teritoriul de azi al României, înființată în 1894 și în același timp stațiunea montană situată la cea mai înaltă altitudine din Transilvania (1442 m). Destinație de vacanță deschisă în orice sezon, Păltinișul oferă posibilități nenumărate de recreere în aer liber, de la drumeții montante vara la sporturi de iarna care pot fi practicate la cele 2 zone cu pârtii (Oncești și Arena Platoș).